Η αποτελεσματικότητα πολλών φαρμάκων εξαρτάται και από την ικανότητα απορρόφησής τους από τους βλεννογόνους του σώματός μας και για να εξεταστεί είναι πολλές αναπόφευκτες οι δοκιμές σε πειραματόζωα.

Wistar rat

Η αποτελεσματικότητα πολλών φαρμάκων εξαρτάται και από την ικανότητα απορρόφησής τους από τους βλεννογόνους του σώματός μας.

Για να εξεταστεί η μεταφορά ενός φαρμάκου διαμέσου του ιστού και ο χρόνος κατακράτησής του από αυτόν, γίνονται δοκιμές σε βλεννογόνους που λαμβάνονται από τα ζώα. Τέτοιοι βλεννογόνοι είναι αυτοί της ρινικής κοιλότητας, του στόματος, των ματιών, του στομάχου, της ουροδόχου κύστης και του κόλπου.

Αν και κάποιες φορές τέτοιοι ιστοί είναι διαθέσιμοι από τα πλεονάζοντα αποθέματα των σφαγείων, σε πολλές περιπτώσεις νωποί ιστοί λαμβάνονται από αρουραίους, ποντικούς και κουνέλια, που χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα στα εργαστήρια.

Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Greenwich, στο Ηνωμένο Βασίλειο, δημιούργησε μια συνθετική υδροπηκτή που μοιάζει με το βλεννογόνο του στομάχου.

Η υδροπηκτή αυτή είναι ένα γλυκοπολυμερές, που αποτελείται κατά 80% από υδροξυαιθυλο μεθακρυλικό εστέρα (hydroxyethyl methacrylate) και κατά 20% από ακρυλοϋλιο γλυκοζαμίνη (acryloyl glucosamine).

Η βελτίωση της δράσης των φαρμάκων και η καλύτερη ρύθμιση της δοσολογίας είναι στο επίκεντρο της φαρμακευτικής έρευνας, και οποιοδήποτε μοντέλο μπορεί να μιμηθεί το σώμα μας και να αποτρέψει τη χρήση πειραματόζωων είναι καλοδεχούμενο.

Το επόμενο βήμα της ομάδας είναι να φτιάξει υδροπηκτές που να μοιάζουν με το βλεννογόνο του ματιού και της ουροδόχου κύστης.

 

--

Πηγές:

εικόνα : Janet Stephens (Photographer). visualsonline.cancer.gov

Cook, M. T., Smith, S. L., & Khutoryanskiy, V. V. (2015). Novel glycopolymer hydrogels as mucosa-mimetic materials to reduce animal testing. Chemical Communications.

RELATED_TERMS:
1944. Το πείραμα Avery–MacLeod–McCarty
1836. Αναγνωρίζεται η πεψίνη
1824. Το HCl κάνει την πέψη