Κυρίες και κύριοι, το βραβείο Guinness για την πιο πικρή ουσία του κόσμου πηγαίνει στο βενζοϊκό δενατόνιο. Σίγουρα, αν ήταν εδώ θα ήθελε να ευχαριστήσει τους συγγενείς της, που προφανώς είναι η οικογένεια Lannister και τον φίλο της, τον Hitler.

πικρή γεύση

Το βενζοϊκό δενατόνιο είναι τόσο πικρό που αν ρίξουμε μόνο 1gr σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, θα το γευτούμε στο νερό.

Κι όμως, χρησιμοποιείται σήμερα σε τουλάχιστον 60 χώρες με την εμπορική ονομασία Bitrex.

Το βενζοϊκό δενατόνιο ανακαλύφθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Macfarlan Smith το 1958, κατά τη διάρκεια πειραμάτων παρασκευής του αναισθητικού λιδοκαΐνης.

Από χημική άποψη πρόκειται για ένα άλας αποτελούμενο από ένα οργανικό κατιόν τεταρτοταγούς αμμωνίου και από ένα οργανικό ανιόν, το ανιόν του βενζοϊκού οξέος.

Που χρησιμοποιείται;

Παρά το γεγονός ότι η ουσία αυτή απορρίφθηκε ως αναισθητικό, η εξαιρετικά πικρή της γεύση της έδωσε ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα. Μία νέα ιδέα γεννήθηκε. Η προσθήκη της σε επικίνδυνα προϊόντα προκειμένου να απωθεί τα παιδιά και τα ζώα.

Τη δεκαετία του 1980, μεγάλο ποσοστό δηλητηριάσεων που σημειωνόταν στο σπίτι ήταν από λάθος κατάποση σκευασμάτων. Παραδόξως, πολλά επικίνδυνα προϊόντα δεν έχουν άσχημη γεύση ενώ μερικά είναι ακόμα και γλυκά, όπως το αντιψυκτικό ή το ποντικοφάρμακο. Έτσι, οι ανήσυχες μητέρες συμφώνησαν να προστεθεί στα επικίνδυνα προϊόντα οικιακής χρήσης το Bitrex.

Η ίδια η ένωση είναι ακίνδυνη, ενώ οι απαιτούμενες συγκεντρώσεις του για να καταστήσουν ένα υγρό απωθητικά πικρό είναι ελάχιστες. Συνήθως επαρκεί μία συγκέντρωση 10ppm (0,001%) σε ένα υγρό προϊόν για να το καταστήσει γευστικά ανυπόφορο για τον άνθρωπο.

Το 1995, η πολιτεία του Όρεγκον, στις ΗΠΑ, ψήφισε νόμο που απαιτούσε το Bitrex να προστεθεί στο αντιψυκτικό υγρό υαλοκαθαριστήρων. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε το Bitrex σαν συστατικό σε πολλά κοινά δηλητηριώδη προϊόντα, όπως αρώματα ή καθαριστικά οικιακής χρήσης. Η προσθήκη αυτή βοήθησε να σωθούν πολλές ζωές!

 

--

Πηγές:

Klein-Schwartz, W. (1991). Denatonium benzoate: review of efficacy and safety. Veterinary and human toxicology, 33(6), 545-547.

DENATONIUM BENZOATE. pubchem.ncbi.nlm.nih.gov

Σχετικοί όροι:
1828. Η ουρία συντίθεται στο εργαστήριο