Οι μυστηριώδεις αυτοί σκώληκες ανακαλύφθηκαν σε ένα τροπικό δάσος στο Περού πριν μερικά χρόνια από τον φωτογράφο Jeff Cremer και κέντρισαν το ενδιαφέρον τον εντομολόγων.

σκώληκας που φθορίζει

Διαπίστωσαν ότι οι σκώληκες είναι οι προνύμφες ενός είδους σκαθαριού, πιθανώς της οικογένειας των Elateridae, που ωστόσο δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

Η οικογένεια των Elateridae περιλαμβάνει πάνω από 10.000 ειδή από τα οποία μόνο τα 200 εμφανίζουν φθορισμό.

Οι σκώληκες έχουν μήκος περίπου 1,2 cm και έχουν εντοπιστεί και σε δάση της Βραζιλίας.

Ο φωτογράφος παρατήρησε ότι ξεπροβάλλουν τα φωτεινά κεφάλια τους μέσα από το χώμα και περιμένουν. Αυτό ήταν που βοήθησε τους εντομολόγους να καταλάβουν ότι ο λόγους που φθορίζουν είναι για να δελεάσουν την τροφή τους, δηλαδή μύγες και μυρμήγκια να κατευθυνθούν προς το ορθάνοιχτο στόμα τους.

Συνήθως τα ζώα χρησιμοποιούν τον φθορισμό για να προσελκύσουν την τροφή τους ή για να απομακρύνουν επίδοξους θηρευτές, δείχνοντας ότι έχουν τοξικές χημικές ουσίες. Ενώ οι πυγολαμπίδες τον χρησιμοποιούν για να ζευγαρώσουν. Οι αρσενικές πυγολαμπίδες φθορίζουν και αναβοσβήνουν με ένα συγκεκριμένο μοτίβο. Οι θηλυκές όταν εντοπίσουν ένα μοτίβο που να τους αρέσει αναβοσβήνουν με τον ίδιο τρόπο, δίνοντας το σήμα στις αρσενικές να πλησιάσουν.

Πέρα από εντυπωσιασμό αυτό το φαινόμενο μας γεννά και κάποια ερωτήματα, καθώς τα δεδομένα της βιοχημείας και της βιοποικιλότητας των σκαθαριών αυτών είναι ελλιπή. Τι ρόλο παίζουν στο οικοσύστημα του Αμαζονίου; Πώς εξελίχθηκαν ώστε να αναπτύξουν αυτή την ικανότητα;

Δείτε τους στο παρακάτω βίντεο:

 

--

Πηγές:

Tambopata Research Center perunature.com 

Family Elateridae (bugguide.net)