Το ανακάλυψε ο ερπετολόγος Andrew Snyder στο τροπικό δάσος της Γουιάνας ένα βράδυ καθώς ξεμύτιζε από έναν σάπιο κορμό δέντρου.

Chromatopelma cyaneopubescens

Όπως έπεφτε το φως του φακού του είδε μια λάμψη που στην αρχή νόμιζε ότι ήταν τα μάτια της αράχνης, που συνήθως φαίνονται μπλε όταν πάνω πέφτει έντονο φως, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι το μπλε ερχόταν από τα μπλε πόδια του άγνωστου μέχρι τώρα είδους.

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν και η φωλιά της ταραντούλας, ένας σάπιος κορμός μήκους 1,5m γεμάτος τρύπες. Δεν είναι γνωστό αν τις τρύπες της έκανε η ταραντούλα, αλλά κάθε μία τρύπα έκρυβε και μια ταραντούλα.

Ο Snyder είναι διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Μισισίπι και φωτογράφος. Το Μάρτιο του 2014, στα πλαίσια της έρευνας "2nd Biodiversity Assessment Team expedition", ερευνητές έψαχναν για ένα μήνα νέα είδη στο Εθνικό Πάρκο Kaieteur της Γουιάνας. Η έρευνα ήταν άκρως επιτυχημένη καθώς ανακαλύφθηκαν 30 άγνωστα είδη. Εκτός από την ταραντούλα, βρέθηκε ένα νέο είδος βατράχου, αρκετές λιβελούλες και σκαθάρια.

Στον Snyder είχε ανατεθεί να ψάχνει για αμφίβια και ερπετά αλλά την έκπληξη την έκανε η ταραντούλα. Η αράχνη αυτή είναι λίγο μεγαλύτερη από τη διάμετρο ενός τενεκεδένιου αναψυκτικού και είναι μαύρη εκτός από την κοιλιά της και τα πόδια της κάποια σημεία στο στόμα της που είναι μπλε.

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη μπλε ταραντούλα που ανακαλύπτεται. Έχουν βρεθεί και άλλες μπλε ταραντούλες, όπως η Chromatopelma cyaneopubescens και η Poecilotheria metallica.

Τώρα πρέπει να διερευνηθεί αυτό το είδος, να εξεταστούν οι μορφολογικές ιδιότητες των θηλυκών και των αρσενικών αλλά και το πως σχηματίστηκαν οι τρύπες στον κορμό, αν επικοινωνούν μεταξύ τους, αν μοιράζονται την φωλιά ή απλώς ανέχονται η μία την άλλη...

Το νέο είδος δεν έχει πάρει ακόμα επίσημο όνομα, αλλά ένας συνάδελφος του Snyder που εξειδικεύεται στις νεοτροπικές ταραντούλες πρότεινε ότι ανήκει στην υποοικογένεια Ischnocolinae.