Ο μύθος λέει ότι τον 5ο αιώνα μ.Χ. ο Άγιος Πατρίκιος τα εξόντωσε εξωθώντας τα στη θάλασσα. Στην πραγματικότητα όμως στην Ιρλανδία δεν υπήρχαν ποτέ φίδια. Τι ξεχωριστό έχει λοιπόν;

φίδι

Οι λόγοι είναι πολλοί. Κατ' αρχήν η Ιρλανδία είναι νησί, που απέχει από την Αγγλία πάνω από 50 μίλια, οπότε θα ήταν δύσκολο να κολυμπήσουν. Ίσως τα νερόφιδα να τα κατάφερναν αλλά δεν τα ευνοεί ο παγωμένος Ατλαντικός αφού προτιμούν τα ζεστά τροπικά νερά.

Ο χάρτης με την κατανομή των φιδιών της ξηράς και των νερόφιδων

παγκόσμια κατανομή φιδιών

η εικόνα ανήκει στον: Eightofnine (wikipedia.org)

Αλλά αφού και η Αγγλία είναι νησί γιατί εκεί υπάρχουν φίδια;

Η εποχή των Παγετώνων έκανε αδύνατη την επιβίωση των ερπετών, που σαν ψυχρόαιμα ζώα χρειάζονται υψηλές θερμοκρασίες περιβάλλον τους. Οι παγετώνες που υποχώρησαν περίπου 10.000 χρόνια πριν, έφεραν στην επιφάνεια μία γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Βρετανίας, και μια μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας. Κάπου 8.500 χρόνια πριν η γέφυρα της Ιρλανδίας πλημμύρισε. Έτσι τα ζώα είχαν περισσότερο χρόνο να αποικίσουν τη Βρετανία από την Ιρλανδία, αλλά και πάλι μόλις 3 είδη φιδιών κατάφεραν να επιβιώσουν.

Ωστόσο η Ιρλανδία δεν είναι το μοναδικό μέρος χωρίς φίδια. Ούτε η Νέα Ζηλανδία, η Χαβάη, η Γροιλανδία, η Ισλανδία, η Ανταρκτική δεν έχουν φίδια, κάτι που είναι λογικό αφού παρουσιάζουν παρόμοια γεωφυσικά χαρακτηριστικά.

Είναι αρκετά παράξενο που ακόμη και σήμερα δεν έχουν εξαπλωθεί μια που είναι αρκετά δημοφιλές κατοικίδιο, και θα μπορούσε να επικρατήσει αν αφεθεί ελεύθερο από τους ιδιοκτήτες του.

Το πρόβλημα στη νήσο Γκουάμ

Μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι η νήσος Γκουάμ του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου είχαν μεταφερθεί κατά λάθος από την Αμερική, φίδια του είδους Boiga irregularis, γνωστό ως Brown Tree snake, κατά το τέλος του Β' Παγκοσμίου πολέμου. Τα φίδια επικράτησαν σε τέτοιο βαθμό που αποδεκάτισαν τους ντόπιους πληθυσμούς 25 ειδών πουλιών.

Οι τοπικές αρχές αναγκάστηκαν να πάρουν ακραία μέτρα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και για τέταρτη φορά, τον Δεκέμβριο 2013, έριξαν από αέρος νεκρά ποντίκια που τους είχαν χορηγηθεί μεγάλες δόσεις παρακεταμόλης, που είναι τοξική για τα φίδια. Αν και επιτυχημένη η αποστολή φαίνεται να έλυσε μόνο προσωρινά το πρόβλημα.

Για να αποφευχθεί η διατάραξη της ισορροπίας του περιβάλλοντος τα κατοικίδια φίδια έχουν απαγορευτεί στη Νέα Ζηλανδία, τη Χαβάη και την Ισλανδία, όχι όμως και στην Ιρλανδία.

 

--

Πηγές:

Snakeless in Ireland: Blame Ice Age, Not St. Patrick. news.nationalgeographic.com

Savarie, P. J., Shivik, J. A., White, G. C., Hurley, J. C., & Clark, L. (2001). Use of acetaminophen for large-scale control of brown treesnakes.