Σε αντίθεση με ότι ίσως πιστεύεται, τα φίδια δε διαθέτουν αυτιά ή ακουστικά ανοίγματα, μάλιστα το χαρακτηριστικό αυτό μας βοηθά να τα διαχωρίζουμε και από τις άποδες σαύρες.

κόμπρα χορεύει

Τα φίδια λοιπόν ουσιαστικά είναι κουφά. Παρόλα αυτά αντιλαμβάνονται ήχους χαμηλών συχνοτήτων λαμβάνοντας δονήσεις στο σαγόνι και στο δέρμα τους που παίζει ένα ρόλο τυμπάνου. Γενικά ολόκληρο το σώμα τους είναι άμεσος δέκτης δονήσεων.

Οι κόμπρες λοιπόν «χορεύουν» στο άκουσμα του ήχου της φλογέρας, επειδή διαισθάνονται τις δονήσεις του ήχου του οργάνου. Η δε κίνησή τους που μοιάζει με χορό σχετίζεται με την κίνηση της φλογέρας και την εναλλαγή των συχνοτήτων καθώς παίζεται η μελωδία της μουσικής.

--

Πηγές:

εικόνα © journeyonearth.com

  1. Kenneth C. Catania. The brain and behavior of the tentacled snake. Annals of the New York Academy of Sciences. Volume 1225, New Perspectives on Neurobehavioral Evolutionpages 83–89, April 2011
  2. BA Young. Snake bioacoustics: toward a richer understanding of the behavioral ecology of snakes. The Quarterly review of biology, 2003 – JSTOR