Τα βραδύπορα (Tardigrades) είναι υδρόβια, μικροσκοπικά ζώα, και όπως μαρτυρά το όνομά τους περπατούν αργά, αλλά αυτό είναι στο μόνο που υστερούν.

βραδύπορα

Έχουν μήκος 1mm, ζουν συνήθως πάνω στα βρύα και αποκαλούνται οι αρκούδες του νερού, γιατί έχουν μικρά ποδαράκια με νύχια.

Μπορούν να επιβιώσουν στις πιο ακραίες συνθήκες ακόμα και πάνω από 10 χρόνια.

Αντέχουν σε θερμοκρασίες από το απόλυτο 0 έως τους 100oC, σε πίεση 6 φορές μεγαλύτερη από αυτή που επικρατεί στο βυθό του βαθύτερου ωκεανού, ακόμη και στο κενό του διαστήματος. Επιβιώνουν ακόμη και αν αφυδατωθούν ή καταψυχθούν για χρόνια.

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα βραδύπορα έχουν μια ακόμη υπερδύναμη.

Μια πρωτεΐνη, η Dsup, προστατεύει το DNA τους και από τη ραδιενέργεια καθώς τυλίγεται γύρω του σαν κουβέρτα, χωρίς όμως να διαταράσσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες.

Ακόμη, με κάποιο τρόπο που δεν είναι γνωστός, διώχνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, που αποδιάτασσουν και καταστρέφουν το γενετικό υλικό.

Οι ερευνητές κατάφεραν να ενσωματώσουν το γονίδιο για την πρωτεΐνη σε ανθρώπινα κύτταρα και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Τα ανασυνδυασμένα ανθρώπινα κύτταρα ακτινοβολήθηκαν με ακτίνες Χ και οι βλάβες περιορίστηκαν κατά 40%.

Χάρη στην ικανότητα που έχουν αναπτύξει αυτά τα ζωάκια να επιβιώνουν έπειτα από αφυδάτωση, εμφανίζουν και ανθεκτικότητα στη ραδιενέργεια.

Αυτή η σπουδαία ικανότητα μπορεί να αξιοποιηθεί ιδιαιτέρως στο μέλλον σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπείες με ακτινοβολία ή σε ανθρώπους που εργάζονται σε σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Η και γιατί όχι, για να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε φυτά σε ακραία περιβάλλοντα, ακόμα και έξω από τη Γη.

Σχετικοί όροι:
1912. Η ανακάλυψη της περίθλασης των ακτίνων Χ