Ένα από τα πιο περίεργα ζώα του πλανήτη μας είναι το λεγόμενο "Κινούμενο Κλαράκι". Το ζώο αυτό ανήκει στα έντομα και ανήκει στην τάξη Phasmida.

Κινούμενο Kλαράκι

Διαθέτει μακρύ λεπτό σώμα και μακριά πόδια. Το μέγεθός του κυμαίνεται από πολύ μικρό σε κάποια είδη (11,6 mm) έως πολύ μεγάλο σε κάποια άλλα (328 mm) ενώ τα θηλυκά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος από τα αρσενικά, όταν δεν υπάρχουν αρσενικά η αναπαραγωγή γίνεται με το σπάνιο φαινόμενο της παρθενογένεσης.

Το ενδιαίτημά τους συνήθως βρίσκεται σε τροπικές, υποτροπικές και εύκρατες περιοχές, δραστηριοποιούνται κυρίως τη νύκτα.

Κινούμενο KλαράκιΤο πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των Phasmida, είναι η ικανότητα τους  να "καμουφλάρονται". Πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα είδη μεταμφίεσης. Το Phasmida μοιάζει με κλαδί δέντρου (έτσι έχει πάρει  και το όνομά του "Κινούμενο Κλαράκι") και όταν βρίσκεται ανάμεσα σε κανονικά κλαδιά και βλάστηση, διακρίνεται εξαιρετικά δύσκολα. Χαρακτηριστική είναι και η προσαρμογή του στο περιβάλλον, συνήθως είναι καφέ ή πρασινωπό ενώ μερικά είδη μπορεί να έχουν και αγκάθια στο σώμα τους.

Η ιδιότητά τους αυτή τους επιτρέπει να αποφεύγουν τους φυσικούς εχθρούς τους. Παρόλα αυτά δεν είναι αρκετή για να τα προστατεύσει από ζώα εξωγενώς εισαγόμενα στο οικοσύστημα (ζώα συντροφιάς), που αποτελούν δυνητικούς θηρευτές, αλλά και πρακτικές βαλσαμώματος (όπως και στις πεταλούδες) από τον άνθρωπο.

 

--

Πηγή:

Μ.ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ. ΖΩΟΛΟΓΙΑ ΑΣΠΟΝΔΥΛΩΝ. ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΙΑΧΟΥΔΗ

η 1η εικόνα ανήκει στο 2.bp.blogspot.com

η 2η εικόνα ανήκει στο fcps.edu