Εδώ και μερικά χρόνια, στο Εθνικό Πάρκο της Ουγκάντα οι πίθηκοι εμφανίζουν περίεργες δυσμορφίες.

Μεταλλαγμένοι πίθηκοι στην Ουγκάντα

Μεγάλος αριθμός χιμπαντζίδων και μπαμπουίνων εμφανίζουν περίεργες αναπτυξιακές δυσπλασίες, όπως παραμορφώσεις των άκρων, πεπλατυσμένες μύτες, χειλεοσχιστία, υπερωιοσχιστία, προβλήματα στην αναπαραγωγή ή απώλεια χρωστικής στο δέρμα και το τρίχωμά τους.

Σε κανένα από τα ζώα δεν εντοπίστηκε κάποιο είδος μόλυνσης και οι ερευνητές που μελέτησαν το φαινόμενο πιστεύουν ότι η αιτία των δυσπλασιών είναι τα εντομοκτόνα.

Στην περιοχή Sebitoli, οι αγρότες και οι εργάτες από 2 μεγάλα εργοστάσια τσαγιού ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν 8 εντομοκτόνα & παρασιτοκτόνα, τα:
glyphosate, cypermethrin, profenofos, mancozeb, metalaxyl, dimethoate, chlorpyrifos, και 2,4-D amine.

Στο έδαφος και στο νερό της περιοχής βρέθηκαν επίσης DDT και chlorpyrifos σε επίπεδα υψηλότερα των συνιστώμενων για την ασφάλεια των ψαριών και των καλλιεργειών καλαμποκιού. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ζώα του Πάρκου έκαναν συχνά επιδρομές στα κοντινά αγροκτήματα.

Το DDT είναι το πιο τοξικό από όλα τα εντομοκτόνα που εντοπίστηκαν. Ενώ έχει απαγορευθεί η χρήση του από τα Ηνωμένα Έθνη με τη σύμβαση της Στοκχόλμης, σε χώρες της Αφρικής, όπως η Ουγκάντα, που μαστίζονται από την ελονοσία, χρησιμοποιείται ακόμη για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Τουλάχιστον 3 από τα εντομοκτόνα (chlorpyrifos, mancozeb, DDT) επηρεάζουν το σηματοδοτικό μονοπάτι της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH), που εμπλέκεται και στην κρανιακή οργανογένεση του προσώπου. Μάλιστα, στους ανθρώπους, μη φυσιολογικά επίπεδα μητρικής ή νεογνικής TSH έχουν συσχετιστεί με δυσπλασίες του προσώπου, όπως της σχιστία του άνω χείλους και της υπερώας στα νεογέννητα.

Αυτό φανερώνει ένα συσχετισμό ανάμεσα στη χρήση των εντομοκτόνων και τις δυσπλασίες των ζώων. Ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται και συλλέγονται στοιχεία για να διασαφηνιστεί πλήρως.

 

--

Πηγές:

  1. Krief, S., Berny, P., Gumisiriza, F., Gross, R., Demeneix, B., Fini, J. B., ... & Wasswa, J. (2017). Agricultural expansion as risk to endangered wildlife: Pesticide exposure in wild chimpanzees and baboons displaying facial dysplasia. Science of the Total Environment598, 647-656.
  2. Mallory Locklear. WHAT’S WARPING THE FACES OF MONKEYS IN UGANDA? theverge.com
  3. United Nations Environment Programme, 2005, Ridding the world of pops: a guide to the Stockholm Convention on persistent organic pollutants, Geneva 2005
  4. Buntincx, I. M., Van Overmeire, B., Desager, K., & Van Hauwaert, J. (1993). Syndromic association of cleft palate, bilateral choanal atresia, curly hair, and congenital hypothyroidism. Journal of medical genetics30(5), 427-428.
  5. Macchia, P. E., De Felice, M., & Di Laurot, R. (1999). Molecular genetics of congenital hypothyroidism. Current opinion in genetics & development9(3), 289-294.