Τα περισσότερα ζώα αλλά και τα φυτά προσομοιάζουν στο κυλινδρικό σχήμα. Με βάση αυτό οι κλειδώσεις όπως στα άκρα των ζώων όσο και στα κλαδιά των δέντρων είναι ομαλοποιημένες και καμπυλωτές. Ο ιππόκαμπος εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα. Αυτό το παράδοξο μας δείχνει ότι μάλλον η φύση προσπάθησε να λύσει ένα διαφορετικό πρόβλημα μηχανικής.

ιππόκαμπος

Για να το μελετήσει μία ομάδα κατασκεύασε τρισδιάστατα μοντέλα και βρήκε ότι η διάταξη αυτή διευκολύνει την κάμψη και τη συστροφή και προστατεύουν το σπόνδυλο από σύνθλιψη. Αυτό συμβαίνει γιατί η κυβοειδής δομή επιτρέπει στις αρθρώσεις να κινούνται πιο ομαλά η μία πάνω στην άλλη, από ότι στις κυλινδρικές.

μοντέλα ουράς ιππόκαμπου

Τρισδιάστατα μοντέλα για τη μελέτη κυλινδρικής και τετράγωνης δομής. (Michael Porter, Clemson Universit)

Οι μύες που συνδέονται με τη σπονδυλική στήλη μεταδίδουν δύναμη στις οστικές πλάκες της ουράς για την κίνηση και για να χρησιμεύσει ως γάντζος και να πιαστεί σε θαλάσσια αντικείμενα, όπως είναι τα φύκια, οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, οι ρίζες των μαγκρόβιων, χωρίς να χάνει την πρόσφυσή της. 

Ακόμη η τετράγωνη ουρά είναι πιο ανθεκτική σε δάγκωμα από άλλο ψάρι.

Όπως είναι φυσικό η μελέτη εξεζητημένων δομών έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη ρομποτική, την ιατρική και πολλούς κλάδους της μηχανικής.

 

--

Πηγές:

η εικόνα εξωφύλλου ανήκει στο: fusedjaw.com. Yellow seahorse from Lembeh Strait, Indonesia

  1. M. Porter, Dominique Adriaens, Ross L. Hatton, Marc A. Meyers, and Joanna McKittrick. Why the seahorse tail is squareMichael. Science 3 July 2015
  2. Miriam A. Ashley-Ross. When it's hip to be square. Science 3 July 2015: Vol. 349 no. 6243 pp. 30-31