Κάνουν ότι μπορούν για να μας αποφύγουν!

αλεπού

Ένας αυξανόμενος αριθμός θηλαστικών έχουν αλλάξει το νυχτερινό τους κύκλο και κοιμούνται την ημέρα κυρίως γιατί προσπαθούν να αποφύγουν τους ανθρώπους.

Σε μια νέα μελέτη παρατηρήθηκε ότι 62 διαφορετικά είδη σε όλο το κόσμο έχουν μειώσει τη δραστηριότητά τους κατά τη διάρκεια της ημέρας που είναι δραστήριοι και οι άνθρωποι.

Αυτή η αλλαγή δεν είναι μόνο αλλαγή στις ώρες του ύπνου αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναζήτηση τροφής και φωλιάς. Συμπαρασύροντας έτσι και άλλα είδη σε αλλαγή συμπεριφοράς. Η επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον έχει γίνει τόσο βαθιά. Και τα αποτελέσματα φαίνονται ακόμη και σε κάτι που είναι δύσκολο να ανιχνευθεί και να ποσοτικοποιηθεί, όπως η συμπεριφορά των ζώων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί σε 76 μελέτες με τη χρήση εργαλείων παρακολούθησης (κάμερες, GPS, κολάρα με ραδιοκύματα) για τις συνήθειες των ζώων.
Είδαν λοιπόν ότι είναι 1.36 φορές πιθανότερο τα ζώα να είναι πιο ενεργά τη νύχτα, αν έρχονται σε επαφή με ανθρώπους. Δηλαδή αν το ζώο φυσιολογικά περνά το 50% της δραστηριότητάς του τη νύχτα, πλέον περνά το 68% της δραστηριότητάς του τη νύχτα.

Αυτό το μοτίβο παρατηρείται τόσο στα σαρκοφάγα όσο και στα φυτοφάγα ζώα.

Ενώ επίσης δεν παίζει ρόλο για το τι είδους ανθρώπινη δραστηριότητα πρόκειται. Ίδια επίδραση έχει η αστική δραστηριότητα ή η ορειβασία και η ποδηλασία στο βουνό. Είτε τα κυνηγάμε είτε όχι πλέον για τα ζώα είμαστε ευθεία απειλή.

Έχουμε καταπατήσει όλα τα μονοπάτια των ζώων είτε για αγροτικές καλλιέργειες και βιομηχανία είτε για χάρη του τουρισμού, το πέρασμά μας και μόνο είναι αρκετό για να διαταράξει την ομαλή διαβίωση των ζώων. Ακόμα και όταν δεν αφήνουμε ίχνη πίσω μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι τίγρεις στο Νεπάλ κυκλοφορούν περισσότερο τη νύχτα για να αποφύγουν τους ανθρώπους που περπατούν στα ίδια μονοπάτια την ημέρα.

Στον πλανήτη Γη που αρχίζει να γίνεται όλο και πιο πυκνοκατοικημένος τα ζώα δείχνουν να προσαρμόζονται. Ωστόσο τα ζώα, όπως και εμείς, έχουν ανάγκη το φως του Ήλιου. Δεν μπορούμε απλώς να τα εκτοπίσουμε τη νύχτα και να περιμένουμε να συνεχίσουν να λειτουργούν φυσιολογικά. Πιθανώς να αναπτύξουν διαταραχές τόσο στην ικανότητα θήρευσης όσο και στην ικανότητα επιβίωσης αφού προσπαθώντας να αποφύγει τους ανθρώπους το ζώο θα έρθει αντιμέτωπο με άλλους κινδύνους της νύχτα τους οποίους δεν είναι προσαρμοσμένο να αντιμετωπίζει, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο ανταγωνισμός.

 

--

Πηγές:

  1. Mackenzie Smith. Human disturbance creates a more nocturnal natural world. June 14, 2018. nature.berkeley.edu
  2. Carter, N. H., Shrestha, B. K., Karki, J. B., Pradhan, N. M. B., & Liu, J. (2012). Coexistence between wildlife and humans at fine spatial scales. Proceedings of the National Academy of Sciences109(38), 15360-15365.
  3. Kaitlyn M. Gaynor, Cheryl E. Hojnowski, Neil H. Carter, Justin S. Brashares (2018). The influence of human disturbance on wildlife nocturnality. Science 15 Jun 2018: Vol. 360, Issue 6394, pp. 1232-1235. DOI: 10.1126/science.aar7121