Ερευνητές με τη βοήθεια ειδικών στην αναγνώριση οσμών απομόνωσαν αυτή την ένωση που κάνει το αίμα τόσο ελκυστικό στα σαρκοφάγα ζώα.

τίγρης

Η χημική ένωση που κάνει το αίμα τόσο ελκυστικό στα σαρκοφάγα ζώα είναι η Trans-4,5-epoxy-(E)-2-decenal.

Την ουσία απομόνωσε μια ερευνητική ομάδα στο Linköping University της Σουηδίας, με τη βοήθεια ειδικών στην αναγνώριση οσμών. Οι ειδικοί οσφράνθηκαν ένα-ένα τα συστατικά του αίματος που εξατμίζονται, αναζητώντας εκείνο που χαρακτηρίζει το αίμα και προκαλεί τα σαρκοβόρα ζώα.

Η αλδεΰδη αυτή δίνει στο κρέας μια οσμή ελαφρώς μεταλλική και σχηματίζεται όταν το λίπος του ζώου αρχίζει να διασπάται. Επίσης φαίνεται να βρίσκεται στο αίμα όλων των θηλαστικών.

Πώς την αναγνώρισαν

Αφού την αναγνώρισαν, εμπότισαν κομμάτια ξύλου με το συστατικό αυτό και τα άφησαν σε ένα πάρκο άγριων ζώων. Τίγρεις της Σιβηρίας (Panthera tigris altaica) και τρία είδη άγριων σκυλιών (Cuon alpinus, Speothos venaticus, Lycaon pictus) που το εντόπισαν αντιλήφθηκαν το ξύλο σαν το κρέας που τρώνε. Οι αφρικανικοί άγριοι σκύλοι (Lycaon pictus) έδειξαν δε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ουσία στο ξύλο από ότι για το πραγματικό αίμα αλόγου.

Από την άλλη κανένα σαρκοφάγο ζώο δεν έδειξε να ελκύεται από τα κομμάτια ξύλου που ήταν εμποτισμένα με μια ουσία που μυρίζει όπως οι μπανάνες, το οξικό ισοπεντύλιο (iso-pentyl acetate) και με μία άλλη άοσμη ουσία, τον φθαλικό διαιθυλεστέρα (diethyl phthalate).

journal.pone.0112694.g001

 

--

Πηγές:

η εικόνα εξωφύλλου ανήκει στο: hhildrethphoto.com

Nilsson, S., Sjöberg, J., Amundin, M., Hartmann, C., Buettner, A., & Laska, M. (2014). Behavioral Responses to Mammalian Blood Odor and a Blood Odor Component in Four Species of Large Carnivores. PloS one, 9(11), e112694.

Σχετικοί όροι:
Αλληλόμορφα στις Τίγρεις