Τα μυρμήγκια της φωτιάς (Solenopsis invicta ή fire ants) είναι τρομακτικά από πολλές απόψεις και φυσικά δεν πνίγονται.

μυρμήγκια πλημμύρα

Οι κάτοικοι του Χιούστον που επλήγησαν από τον τυφώνα Harvey δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις καταστροφές αλλά και έναν ασυνήθιστο κίνδυνο.

Στα πλημμυρισμένα νερά επιπλέουν αποικίες αυτού του είδους μυρμηγκιών

Για να επιβιώσουν από μια πλημμύρα, μπλέκονται μεταξύ τους τόσο σφιχτά, φτιάχνοντας κάτι σαν σχεδία αδιαπέραστη στο νερό. Στο κέντρο της βρίσκονται η βασίλισσα και οι νύμφες. Μπορούν να επιβιώσουν επιπλέοντας στο νερό για εβδομάδες, μέχρι να βρουν τελικά στεριά. Αν επέπλεαν το καθένα από μόνο του θα μπορούσε να αντέξει μόνο για μερικά λεπτά.

Μια τέτοια σχεδία αποτελείται από 2-3 στρώματα και είναι αδιάβροχη. Τα πρώτα μυρμήγκια που μπαίνουν στο νερό γαντζώνονται με τα σαγόνια και τα πόδια τους, σχηματίζοντας μια σφιχτή βάση για να στηρίξουν την υπόλοιπη αποικία. Παρόλο που η σχεδία είναι πορώδης και η βάση της είναι κάτω από το νερό, κανένα από τα μυρμήγκια δεν είναι βυθισμένο ούτε βρέχεται, καθώς τα μυρμήγκια στο κάτω στρώμα σπρώχνουν το νερό, διαμορφώνοντας γύρω τους ένα μπολ.

Τα μυρμήγκια της φωτιάς είναι ένα δηλητηριώδες είδος εντόμου

Ένα μεμονωμένο τσίμπημα είναι αρκετά επώδυνο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα σε αλλεργικό άτομο. Αλλά αν σε τσιμπήσει ολόκληρη αποικία τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα.

Κάποιες από τις αποικίες υπολογίζεται ότι κουβαλάν ακόμα και 100.000 δηλητηριώδη μυρμήγκια.

Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία του Τέξας ενημέρωσε τους κατοίκους που κινούνται με βάρκες να προσέχουν και να τα αποφεύγουν καθώς μπορεί να σκαρφαλώσουν στη βάρκα ακόμα και από το κουμπί.

Και τα μυρμήγκια θύματα της καταστροφής είναι αλλά δε χρειάζονται βοήθεια. Τα καταφέρουν και μόνα τους...

 

--

Πηγές:

  1. KEVIN LORIA. Fire ants are banding together as floating, stinging rafts to survive Hurricane Harvey's flooding. businessinsider.com.au
  2. Paul R. Nester. Flooding and Fire Ants: Protecting Yourself and Your Family. Texas A&M AgriLife Extension Service texashelp.tamu.edu
  3. Lizzie Buchen. Ants team up to stay dry. 26 April 2011 | Nature | doi:10.1038/news.2011.257 nature.com
  4. Mlot, N. J., Tovey, C. A., & Hu, D. L. (2011). Fire ants self-assemble into waterproof rafts to survive floods. Proceedings of the National Academy of Sciences108(19), 7669-7673.
  5. Mlot, N. J., Tovey, C., & Hu, D. L. (2012). Dynamics and shape of large fire ant rafts. Communicative & integrative biology5(6), 590-597.