Δεν τους δόθηκε καμία ευκαιρία!

μαμούθ

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι μέχρι το τέλος της εποχής των Παγετώνων τα γιγάντια τριχωτά μαμούθ είχαν συσσωρεύσει στο γενετικό τους υλικό τόσες πολλές μεταλλάξεις που το τέλος τους ήταν προδιαγεγραμμένο.

Κάποτε ο πληθυσμός των φυτοφάγων αυτών θηλαστικών ήταν μεγάλος. Κατοικούσαν στη βόρεια Αμερική, τη Σιβηρία και τον Βερίγγειο πορθμό (ένα θαλάσσιο στενό μεταξύ Σιβηρίας και Αλάσκας). Εμφανίστηκαν πριν 700.000 χρόνια και ξαφνικά ο πληθυσμός τους μειώθηκε κατακόρυφα πριν 10.000 χρόνια, προς το τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων.

Τι έκανε τα μαμούθ να εξαφανιστούν τόσο απότομα;

Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες πίστευαν ότι έφταιγε η άνοδος της θερμοκρασίας και το κυνήγι από τους ανθρώπους στην ηπειρωτική χώρα καθώς μικροί πληθυσμοί σε απομονωμένα νησιά του Βορρά επιβίωναν, μέχρι τελικά να εξαφανιστούν και αυτοί κάπου 3.700 χρόνια πριν.

Ερευνητές τώρα συνέκριναν το DNA του απολιθώματος ενός μαμούθ 45.000 ετών από τη βορειοανατολική Σιβηρία και ενός 4.300 ετών από τη νήσο Wrangel, στις ακτές της Ρωσίας.

Το απολίθωμα του μαμούθ που ήταν από τα τελευταία που επιβίωσαν, είχε συσσωρεύσει πάρα πολλές επιβλαβείς μεταλλάξεις που εμπόδιζαν τις φυσιολογικές του λειτουργίες κάνοντας δύσκολη την επιβίωσή του. Μεγάλα τμήματα γονιδίων διαγράφηκαν και ανακατεύθηκαν με αποτέλεσμα τα γονίδια να μην μπορούν να εκφραστούν σωστά. Από την ανάλυση, φαίνεται ότι είχαν χάσει πολλούς οσφρητικούς υποδοχείς και γονίδια που παίζουν ρόλο στο ουροποιητικό σύστημα. Γονίδια που μπορεί να σχετίζονταν και με την ικανότητά τους να ζευγαρώσουν. Ενώ ακόμη φαίνεται ότι είχαν αναπτύξει και ένα παράξενο ημιδιαφανή επικάλλυμα.

Στα τελευταία τους χρόνια, καθώς ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας και απομονώθηκαν στη νήσο Wrangel προκλήθηκε γενετική κατάπτωση.

Διασταυρωνόταν μεταξύ τους από έναν μικρό πληθυσμό κάνοντας τις αρνητικές μεταλλάξεις επικρατείς και συχνές.

Στους μεγάλους πληθυσμούς δε συμβαίνει κάτι τέτοιο, γιατί οι αρνητικές μεταλλάξεις εξαλείφονται από τη φυσική επιλογή καθώς επιλέγεται για ζευγάρωμα και διαιωνισμό ο δυνατότερος και οι επιλογές συντρόφου είναι περισσότερες.

 

--

Πηγές:

Rogers, R. L., & Slatkin, M. (2016). Excess of genomic defects in a woolly mammoth on Wrangel island. arXiv preprint arXiv:1606.06336.

Βερίγγειος πορθμός wikipedia.gr