Νέες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα σπονδυλωτά εξαφανίζονται με πιο γρήγορο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη φορά από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων και μαζί και οι άνθρωποι.

αφανισμός των ειδών

Αυτή η νέα εξαφάνιση των ειδών θα είναι η έκτη κατά σειρά. Το χειρότερο όμως είναι ότι την επιτάχυνε ο άνθρωπος.

Είναι κάτι που συζητιέται από τους βιολόγους εδώ και πολύ καιρό αλλά κάποιοι υποστήριζαν ότι δεν υπήρχαν σαφείς εκτιμήσεις. Συγκρίνοντας όμως καλά εξακριβωμένα στοιχεία από απολιθώματα σπονδυλωτών με σημερινά, διαπιστώθηκε ότι ο ρυθμός εξαφάνισης είναι 15 με 100 φορές μεγαλύτερος, και μάλιστα με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις.

Με γεωλογικά δεδομένα φυσιολογικών επιπέδων, αναμένονταν από το 1900 να εξαφανιστούν 9 είδη. Αντ' αυτού μετράμε 468 επιπλέον εξαφανίσεις θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, αμφίβιων, ψαριών. Με τέτοιο ρυθμό οι άνθρωποι θα κινδυνεύσουν στις επόμενες 3 γενιές, ιδίως αν εξαφανιστούν βασικοί επικονιαστές, όπως η μέλισσα.

Αν όντως φθάσουμε στην εξαφάνιση, η ζωή στη Γη θα χρειαστεί πολλά εκατομμύρια χρόνια για να ανακάμψει.

Η κύρια αιτία αφανισμού δεν θα είναι κάτι συνταρακτικό, ούτε ηφαιστειακές εκρήξεις, ούτε μετεωρίτης. Ο ίδιος ο άνθρωπος με τη δραστηριότητά του καταστρέφει το οικοσύστημα με αποψίλωση των δασών για αστικοποίηση και εντατική γεωργία, μαζί με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα να αλλοιώνουν το κλίμα και τους ωκεανούς.

Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τη βιοποικιλότητα με εντατική διατήρηση των απειλούμενων ειδών, αλλά ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Τουλάχιστον ο κίνδυνος της δικής μας εξαφάνισης μπορεί να μας κάνει να κινητοποιηθούμε.

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο : websaiti.com

  1. Ceballos, G., Ehrlich, P. R., Barnosky, A. D., García, A., Pringle, R. M., & Palmer, T. M. (2015). Accelerated modern human–induced species losses: Entering the sixth mass extinction. Science Advances, 1(5), e1400253.
  2. Sixth mass extinction is here: Humanity's existence threatened. (sciencedaily.com)