Ο George Frandsen από τις Η.Π.Α. είναι συλλέκτης προϊστορικών κοπράνων από τότε που ήταν φοιτητής Παλαιοντολογίας.

Guinness World Records

Η συλλογή του σήμερα αριθμεί 1.277 κομμάτια κοπρόλιθων και προϊστορικών κοπράνων και μπορεί να ακούγεται αστεία αλλά ήταν σημαντική για να κερδίζει το Ρεκόρ Guinness.

Έχει δείγματα από 15 πολιτείες της Αμερικής και από 8 άλλες χώρες. Η συλλογή τεκμηριώθηκε από το South Florida Museum στο Bradenton της Florida, κερδίζοντας το ρεκόρ Guinness.

Τι αξία μπορεί να έχουν τα απολιθωμένα κόπρανα;

Τα κόπρανα μας δίνουν πληροφορίες για τη διατροφή των προϊστορικών ζώων και το οικοσύστημα, κάτι που δεν μπορεί να αποκαλύψει κανένα άλλο απολίθωμα. Περιέχουν κομμάτια από τις τροφές που έτρωγαν τα ζώα και έχουν βρεθεί από διάφορα φυτά μέχρι κόκαλα και δόντια.

Δεν έχουν μόνο επιστημονική αξία, αλλά και χρηματική.

Το 2014, για παράδειγμα, ένα από τα πιο διάσημα απολιθώματα κοπράνων δημοπρατήθηκε για 10.000 δολάρια. Βέβαια κάποια μπορεί να έχουν και πολύ μικρή αξία. Αυτό που μπορεί να τους δώσει αξία είναι το μέγεθος, κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στην εμφάνιση και οι τυπικές αυλακώσεις που εμφανίζουν τα κόπρανα.

Στη συλλογή του Frandsen το πιο πολύτιμο απολίθωμα είναι ένα κομμάτι κοπράνων που είναι γνωστό ως "Precious" και είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα σχηματοποιημένο απολίθωμα με βάρος μεγαλύτερο από 1,92kg. "Απελευθερώθηκε" 20 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά το Μειόκαινο ή Μειόκαινο εποχή (23,8 εκ μέχρι 5,3 εκ χρόνια πριν) από ένα τεράστιο είδος κροκόδειλου, που είχε μήκος κάπου 6 μέτρα και παρέμεινε αναλλοίωτο. Βρέθηκε στη Νότια Καρολίνα των Η.Π.Α.

Πάντως αν ανησυχείτε για τον συλλέκτη, οι κοπρόλιθοι είναι σκληροί σαν πέτρα και δεν μυρίζουν.

Ελπίζουμε να μην διαβάζατε το άρθρο καθώς τρώγατε...

 

--

Πηγές:

Fossilised dinosaur poop collector enters Guinness World Records 2017 book. By Rachel Swatman. Published 10 November 2016. guinnessworldrecords.com

Sistiaga, A., Mallol, C., Galván, B., & Summons, R. E. (2014). The Neanderthal meal: a new perspective using faecal biomarkers. PloS one, 9(6), e101045.

Bon, C., Berthonaud, V., Maksud, F., Labadie, K., Poulain, J., Artiguenave, F., ... & Elalouf, J. M. (2012). Coprolites as a source of information on the genome and diet of the cave hyena. Proceedings of the Royal Society of London B: Biological Sciences, rspb20120358.