Όλοι εσείς οι εξερευνητές, οι ταξιδευτές που δεν μπορείτε να καθίσετε σε ένα μέρος και θέλετε συνεχώς να ανακαλύπτετε νέες τοποθεσίες, για όλους εσάς που όσα ταξίδια και να κάνετε δε θα είναι ποτέ αρκετά, υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

ταξίδι

Τα μακριά αλληλόμορφα ενός γονιδίου για τον υποδοχέα ντοπαμίνης D4 (Dopamine D4 Receptor, DRD4) σχετίζονται με προσωπικότητες που ψάχνουν το καινούριο, είναι υπερενεργητικές και πέρνουν ρίσκα.

Σε μία μελέτη που μελετώνταν η σχέση του γονιδίου DRD4 με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής, βρέθηκε η αναπάντεχη σχέση του DRD4 με την τάση για μεταναστευτικότητα. Ενώ σε άλλες μελέτες έχει βρεθεί συσχετισμός του γονιδίου με την έντονη επιθυμία για εξερεύνηση νέων τόπων, φαγητών, σχέσεων και ναρκωτικών και γενικά για μετακίνηση, αλλαγή, περιπέτεια...

Τα ποσοστά των μακριών αλληλόμορφων αυτού του γονιδίου ήταν μεγάλα σε προϊστορικές μεταναστευτικές ροές πληθυσμών που ανακάλυψαν ακατοίκητες εκτάσεις. Τέτοιος ήταν ο λαός της Μεσοποταμίας που εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική. Αυτοί οι πληθυσμοί ήταν που έδωσαν ώθηση στον ανθρώπινο πολιτισμό.

μετανάστευση ανθρώπου

Κανένα άλλο θηλαστικό δε μετακινείται όσο ο άνθρωπος.

Οι Νεάντερταλ παρέμεναν στο ίδιο σημείο για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, ενώ εμείς σε 50.000 καλύψαμε όλη τη Γη. Ακόμη και αν είχαν τους πόρους για να ζήσουν σάλπαραν στη θάλασσα, χωρίς να ξέρουν τι θα είναι στην άλλη πλευρά. Και τώρα ετοιμαζόμαστε για τον Άρη.

Από ότι φαίνεται ούτε εκεί θα σταματήσουμε...

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο: thegbrief.com

Chen, C., Burton, M., Greenberger, E., & Dmitrieva, J. (1999). Population migration and the variation of dopamine D4 receptor (DRD4) allele frequencies around the globe. Evolution and Human Behavior, 20(5), 309-324.

David Dobbs. Restless Genes. The compulsion to see what lies beyond that far ridge or that ocean—or this planet—is a defining part of human identity and success. (ngm.nationalgeographic.com)

The Human Journey: Migration Routes (genographic.nationalgeographic.com)

Σχετικοί όροι: