Τελικά βρέθηκε ότι δεν το ανέπτυξαν για προστασία.

Eunotosaurus

Οι χελώνες ανέπτυξαν το καβούκι, τη σκληρή αυτή δομή πολύ πριν εμφανιστούν οι δεινόσαυροι. Μια πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι οι πρωτοχελώνες δεν το είχαν σα φυσική πανοπλία, αλλά για να σκάβουν το έδαφος και να γλυτώνουν από τις σκληρές συνθήκες που επικρατούσαν στη Νότια Αφρική όπου ζούσαν.

Φαίνεται όμως ότι αυτό τις γλύτωσε από τον μαζικό αφανισμό των περισσότερων φυτών και ζώων πριν από 250 εκατομμύρια χρόνια.

Οι χελώνες, διαφέρουν από τα υπόλοιπα ζώα με μερικό κέλυφος, όπως τα αρμαντίλλο, γιατί φτιάχνουν το καβούκι τους πλαταίνοντας σταδιακά τα πλευρά τους, μέχρι τα οστά να ενωθούν μεταξύ τους.

Τα πλευρά στις φάλαινες, τα φίδια, τους δεινόσαυρους, τους ανθρώπους και σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα ζώα είναι παρόμοια. Εκτός από τις χελώνες, στις οποίες αναπτύσσονται πάνω από την ωμοπλάτη.

human turtle ribs

Μια τέτοια αλλαγή στην ανατομία, αν και δε φαίνεται σημαντική, έχει σοβαρό αντίκτυπο τόσο στην αναπνοή όσο και στην ταχύτητα των τετράποδων ζώων. Αφού τα πλευρά συγκρατούν το σώμα κατά την κίνηση και παίζουν καθοριστικό ρόλο στον αερισμό των πνευμόνων.

Η διεύρυνση των πλευρών κάνει τον κορμό δύσκαμπτο, οπότε το ζώο δεν μπορεί να κάνει μεγάλες δρασκελιές και το επιβραδύνουν, αφού εμποδίζουν την αναπνοή.

Ο 8χρονος παλαιοντολόγος

Τις απαντήσεις για την εξέλιξη της χελώνας τις έδωσαν τα διάφορα απολιθώματα που ήρθαν στην επιφάνεια από τους παλαιοντολόγους. Αλλά το παλαιότερο απολίθωμα ηλικίας 260 εκατομμυρίων ετών της πρωτο-χελώνας Eunotosaurus africanus, που είναι και το πιο σημαντικό, το ανακάλυψε το 2016 ένα παιδί στη φάρμα του πατέρα του στο Δυτικό Ακρωτήριο της Νότιας Αφρικής. Το 8χρονο αγόρι, που ονομάζεται Kobus Snyman, πήγε το απολίθωμα στο τοπικό μουσείο, το Fransie Pienaar Museum. Το απολίθωμα έχει μήκος 15 εκατοστά και είναι ένας καλά διατηρημένος σκελετός μαζί με τα χέρια και τα πόδια.

Eunotosaurus

--

Πηγές:

  1. Lyson, T. R., Rubidge, B. S., Scheyer, T. M., de Queiroz, K., Schachner, E. R., Smith, R. M., ... & Bever, G. S. (2016). Fossorial origin of the turtle shell. Current Biology26(14), 1887-1894.
  2. Ker Than. Turtles Have Shells Due to Embryo "Origami". news.nationalgeographic.com