Η μπλε δίνη
Όταν καίγονται καύσιμα που επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού τότε δημιουργείται μια μπλε φλόγα που στροβιλίζεται.
Η μέθοδος ανακαλύφθηκε τυχαία το 2003 όταν μια αστραπή χτύπησε μια αποθήκη όπου φυλάσσονταν το μπέρμπον Jim Beam. Τότε το ποτό χύθηκε στη γειτονική λίμνη και αναφλέχθηκε λόγω του ηλεκτρισμού από τον κεραυνό. Σπειροειδείς ανεμοστρόβιλοι φωτιάς ξεπετάχθηκαν από την επιφάνεια του νερού.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Μέριλαντ θέλησαν να αναπαράγουν το φαινόμενο του φλεγόμενου μπέρμπον στο εργαστήριο.
Άναψαν ένα υγρό καύσιμο σε ένα λουτρό νερού, που περιβάλλονταν από έναν κυλινδρικό σωλήνα που έστελνε αέρα στη φλόγα. Η δίνη που δημιουργήθηκε έφτασε τα 60 εκατοστά. Όταν η φλόγα καταλάγιασε έγινε μπλε, σε σχήμα κώνου και με ύψος μόλις λίγα εκατοστά.
Σε μεγάλες πυρκαγιές στροβιλοειδείς άνεμοι συνδυάζονται με φλόγες και ξεπηδούν αυτοί οι πυρινοστρόβιλοι. Καίγονται ευκολότερα από ότι οι συνηθισμένες φωτιές γιατί οι άνεμοι στέλνουν επιπλέον οξυγόνο.
Το χαρακτηριστικό που κάνει τη μπλε φλόγα ενδιαφέρουσα είναι ότι είναι ακόμα πιο αποτελεσματική. Αυτό μαρτυρά και η μπλε λάμψη της. Μία πλήρη καύση που απελευθερώνει μικρή ποσότητα αιθάλης ή άκαυστου άνθρακα στο αέρα.
Αυτή η μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον καθαρισμό πετρελαιοκηλίδων. Το καύσιμο θα μπορούσε να καεί χωρίς να επιβαρύνει τον αέρα με επιπλέον ρύπους. Αρκεί βέβαια να βρεθεί τρόπος να ελεγχθούν οι συνθήκες, όπως γίνεται και στο εργαστήριο.
Δείτε παρακάτω το βίντεο του πειράματος:
--
Πηγές:
Firenado After Lightning Strike at Jim Beam Warehouse. weather.com
Xiao, H., Gollner, M. J., & Oran, E. S. (2016). From fire whirls to blue whirls and combustion with reduced pollution. Proceedings of the National Academy of Sciences, 201605860.