Οι φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία έχουν πάρει τέτοια διάσταση που είναι ικανές να δημιουργήσουν δικά τους καιρικά συστήματα, ενισχύοντας τον κίνδυνο εξάπλωσής τους.

Αυστραλία πυρκαγιά

Το "Δίπολο" του Ινδικού Ωκεανού, ένα αντίστοιχο φαινόμενο του Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανέβασε την επιφανειακή θερμοκρασία του ωκεανού στο ανατολικό τμήμα και τη μείωσε στο δυτικό τμήμα, περιορίζοντας τις βροχοπτώσεις στην Ινδονησία και την Αυστραλία. Η ξηρασία που προκλήθηκε μαζί με τις υψηλές θερμοκρασίες ευνόησαν το ξέσπασμα πυρκαγιών.

Όπως μετέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία (Bureau of Meteorology) της Βικτώρια, την πολιτεία που πλήττεται περισσότερο, οι πυρκαγιές έχουν λάβει γιγάντια διάσταση και σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες άνω των 40 oC που επικρατούν σε όλη τη χώρα, δημιουργούν τα δικά τους καιρικά συστήματα που μεταφέρουν τη φωτιά από περιοχή σε περιοχή. Τα φαινόμενα περιλαμβάνουν δυνατές ανεμοθύελες, καταιγίδες και κεραυνούς.

Ο καπνός και ο θερμός αέρας που παράγονται από τη φωτιά ανεβαίνουν σε μεγάλο υψόμετρο, άνω των 16km, στο ύψος της στρατόσφαιρας, όπου ψύχονται και συμπυκνώνονται σε σύννεφα, γνωστά ως πυροσωρείτες.

Δυνητικά οι πυροσωρείτες μπορούν να εκγλωβίσουν τα σταγονίδια του αέρα, να φέρουν βροχή και να σβήσουν την εστία της φωτιάς. Όμως, στην Αυστραλία συμβαίνει το αντίθετο. Οι πυροσωρείτες δεν φέρνουν βροχή παρά μόνο κεραυνούς και ανεμοθύελες, με αποτέλεσμα να γεννιούνται νέες πύρινες εστίες.

bom fire thunderstorms

Στην πολιτεία της Βικτώριας, τουλάχιστον 70 νέες πυρκαγιές ξέσπασαν λόγω κεραυνών, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Σε μια ακόμη πιο ακραία περίπτωση, η καταιγίδα από πυροσωρείτες μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πύρινο ανεμοστρόβιλο, κάτι που συνέβη στην Καμπέρα το 2003.