Η χρήση κάνναβης στους νέους είναι κοινή και σχετίζεται με ψυχιατρικές διαταραχές. Ωστόσο, τα πιθανά μονοπάτια που συνδέουν την κάνναβη με τη διπολική διαταραχή έχουν διερευνηθεί ελάχιστα.
Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Warwick βρήκαν σύνδεση μεταξύ της χρήσης κάνναβης από εφήβους και του αυξημένου κίνδυνου εμφάνισης διπολικών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της υπομανίας.
Η υπομανία χαρακτηρίζεται από περιόδους ανεβασμένης συναισθηματικής διάθεσης μαζί με ευερεθιστότητα ή αίσθημα υπεροχής. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν μειωμένη ανάγκη για ύπνο και φρενήρη ομιλία. Όλα τα προαναφερθέντα συμπτώματα εμφανίζονται συχνά ως μέρος της διπολικής διαταραχής και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή.
Η έρευνα, με επικεφαλής τον Δρ Steven Marwaha, κλινικός ακαδημαϊκός ψυχίατρος, ανέλυσε τα στοιχεία σε πάνω από 3000 συμμετέχοντες ελέγχοντας παράλληλα άλλους σημαντικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τη σχέση αυτή (π.χ. ψυχωτικά συμπτώματα) και συμπέρανε ότι οι νεαροί ηλικίας 17 ετών που κάνουν χρήση κάνναβης τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από υπομανία αργότερα στην ηλικία των 22-23 ετών.
Υπάρχει μια σχέση δόσης-απόκρισης (χρήση ανά εβδομάδα) έτσι ώστε κάθε χρήση να αυξάνει τον κίνδυνο αλλά λιγότερο ισχυρά. Η χρήση κάνναβης φαίνεται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπομανίας σε παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και στο ανδρικό φύλο. Δεν αυξάνει τον κίνδυνο σε άτομα με κατάθλιψη ή ψυχωσικά συμπτώματα.
Η χρήση κάνναβης στην εφηβεία μπορεί να είναι μια ανεξάρτητη αιτία για εμφάνιση υπομανίας μελλοντικά. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι ένας χρήσιμος στόχος για την πρόληψη της υπομανίας.