Είναι οι άνθρωποι στην Ελλάδα πιο ειλικρινείς από τους ανθρώπους που ζουν στην Ιαπωνία; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο East Anglia ρώτησαν πάνω από 1.500 άτομα σε 15 χώρες. Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Λονδίνου, αποκαλύπτουν πόσο ειλικρινείς είναι πραγματικά ορισμένες χώρες και πώς αυτό επηρεάζει τα οικονομικά οφέλη.

χαρτης

Οι ερευνητές επέλεξαν να μελετήσουν τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ελβετία, τη Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αργεντινή, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, την Πορτογαλία, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Κορέα για να υπάρχει ποικιλία πολιτισμών και οικονομικής ανάπτυξης.

1. Κορώνα ή γράμματα τεστ

Αρχικά, ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ρίξουν ένα κέρμα και να τους αναφέρουν αν βγήκε κορώνα ή γράμματα. Στους συμμετέχοντες είχαν πει ότι εάν το κέρμα είναι Κορώνα, θα ανταμειφτούν με 3$ ή 5$. Μια χώρα θεωρούνταν ανέντιμη, αν πάνω από τους μισούς κατοίκους της δήλωνε ότι «έφερε» Κορώνα.

2. Μουσικό κουίζ

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα μουσικό κουίζ. Αν απαντούσαν σε όλες τις ερωτήσεις σωστά, θα ανταμείβονταν με ένα χρηματικό ποσό. Τους ζητήθηκε, όμως, να μην χρησιμοποιήσουν το Διαδίκτυο για να αναζητήσουν τις σωστές απαντήσεις και να υποσχεθούν ότι δε θα «κλέψουν». Τρεις από τις ερωτήσεις ήταν σχεδόν αδύνατο να απαντηθούν σωστά επίτηδες, έτσι αν απαντούσαν σωστά σε περισσότερες από μία από αυτές τις ερωτήσεις υποδήλωνε εξαπάτηση.

Όλες οι χώρες έδειξαν κάποιο επίπεδο ανεντιμότητας, αλλά κάποιες διέφεραν σημαντικά:

  • Στο στρίψιμο του νομίσματος, για παράδειγμα, το μικρότερο ποσοστό ανεντιμότητας βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 3.4, ακολουθώντας η Ελλάδα, σε σύγκριση με την Κίνα που το ποσοστό των ανέντιμων ανθρώπων έφτανε το 70%, ακολουθώντας η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία.
  • Στο μουσικό κουίζ, οι Ιάπωνες ήταν οι πιο ειλικρινείς, ακολουθώντας το Ηνωμένο Βασίλειο, σε αντίθεση με τη Τουρκία που ήταν η λιγότερο ειλικρινής.
3. Τους ρώτησαν ποια χώρα θεωρούν πιο έντιμη

Τέλος, ρώτησαν τους συμμετέχοντες για το ποία χώρα πιστεύουν ότι απάντησε πιο έντιμα στις ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της δικής τους. Η Ελλάδα και η Κίνα ήταν οι πιο απαισιόδοξοι, καθώς θεωρούσαν τις ξένες χώρες πιο έντιμες από τη δική τους, παρόλο που η Ελλάδα ήταν μία από τα πιο έντιμες χώρες στο στρίψιμο του νομίσματος.

Οι αντιλήψεις σχετικά με την ειλικρίνεια φαίνεται να οδηγούνται από ψυχολογικά χαρακτηριστικά.

Παραδόξως, οι άνθρωποι ήταν πιο απαισιόδοξοι για την εντιμότητα της δικής τους χώρας. Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε αρνητικές ειδήσεις που αφορούν τη δική τους χώρα από ό, τι τις άλλες.

Γενικά, οι φτωχές χώρες βρέθηκαν να είναι λιγότερο ειλικρινείς από τις πλούσιες χώρες.

Το πώς οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την ειλικρίνεια στη δική τους χώρα και στις άλλες χώρες είναι το κλειδί για συνεργασία και ευημερία.

Η προθυμία μιας χώρας να εμπιστευτεί άλλες χώρες με χρέος θα βοηθήσει τη χώρα να ορθοποδήσει.

Όταν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και η τεχνολογία υπολειτουργούν, η ειλικρίνεια λειτουργεί ως υποκατάστατο για την υποβολή των νόμων και των κανόνων. Οι χώρες που αναπτύσσουν πολιτισμούς με βάση την ειλικρίνεια είναι σε θέση να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.

Εσείς τι γνώμη είχατε για τους Έλληνες; Πιστεύατε ότι θα ανήκαν στους πιο ανέντιμους όταν ανοίξατε το άρθρο;

--

Πηγή:

Hughes-Jones D. Honesty and beliefs about honesty in 15 countries. London Experimental Workshop. 2015.