Φαίνεται ότι δεν είναι ούτε η βροχή, ούτε η θερμοκρασία, ούτε η μόλυνση που μας μελαγχολούν. Η ψυχική μας υγεία εξαρτάται από τον ήλιο.

βροχή

Δεν είναι κάτι καινούριο. Ο χρόνος από την ανατολή ως τη δύση του ήλιου είναι ο καιρικός παράγοντας που μας επηρεάζει περισσότερο. Αν πάρετε αρκετές δόσεις ήλιου, ότι καιρό και να κάνει και όσο πυκνή και να είναι η ατμόσφαιρα, δε θα "πέσετε".

Οι ψυχολόγοι σίγουρα το έχουν παρατηρήσει, ότι αυξάνεται η ζήτησή τους το χειμώνα.

Η μελέτη ξεκίνησε μία βροχερή μέρα σαν όλες τις άλλες...

Όταν ένας ψυχολόγος, ένας φυσικός και ένας στατιστικολόγος συναντηθούν, η παρατήρηση "Βροχερός καιρός σήμερα!" παίρνει άλλη διάσταση.

Μια βροχερή μέρα, ένας φυσικός ρώτησε τον ψυχολόγο και γείτονά του, καθώς πήγαιναν στη δουλειά με το λεωφορείο, αν έχει αυξηθεί η δουλειά τον τελευταίο καιρό. Και του απάντησε ότι είναι δύσκολο να πει με ακρίβεια.

Τότε ήρθε η ιδέα στον φυσικό, που λόγω της δουλειάς του έχει πρόσβαση σε μετεωρολογικά δεδομένα της περιοχής, να δουν αν ο καιρός επηρεάζει την ψυχολογία των ανθρώπων.

Έτσι ο ένας είχε τις καιρικές παραμέτρους και ο άλλος τις κλινικές παρατηρήσεις. Το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να τα συνδυάσουν. Για την ανάλυση των δεδομένων ζήτησαν τη συνδρομή ενός στατιστικολόγου.

Ανέλυσαν αρκετές μετεωρολογικές παραμέτρους, την ταχύτητα του ανέμου, τη θερμοκρασία, τη ηλιοφάνεια, τη βροχή και άλλες. Το πλεονέκτημά τους, σε σχέση με άλλες μελέτες, ήταν ότι τα μελετούσαν σε διάφορα περιστατικά ψυχολογικών διαταραχών και δε βασίζονταν μόνο στις καταγεγραμένες απόπειρες αυτοκτονίας ή σε προσωπικά ημερολόγια στο διαδίκτυο.

 

--

Πηγή:

Beecher, M. E., Eggett, D., Erekson, D., Rees, L. B., Bingham, J., Klundt, J., ... & Griner, D. (2016). Sunshine on my shoulders: Weather, pollution, and emotional distress. Journal of Affective Disorders, 205, 234-238.