Διαπιστώνουμε ότι η σωστή διατροφή δεν επηρεάζει μόνο την καλή υγεία αλλά και το πόσο ελκυστική είναι η μυρωδιά του σώματος σας στο αντίθετο φύλο.
Η οσμή παίζει μεγάλο εξελικτικό ρόλο στην επιλογή πιθανών συντρόφων, εντοπίζει ποιος συμφωνεί με την πολιτική μας στάση, συνδέεται ακόμη και με το μέγεθος του κοινωνικού μας κύκλου.
Ο μασχαλιαίος ιδρώτας του άνδρα μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη γενετική συγγένεια και την κατάσταση της υγείας.
Για τις γυναίκες η μυρωδιά είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο έλξης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνδρες παράγουν περισσότερο ιδρώτα και με πιο έντονη οσμή και οι γυναίκες είναι αρκετά ευαίσθητες σε αυτή.
Σκόρδο
Οι άντρες που συμμετείχαν στο πείραμα κατανάλωσαν ωμό σκόρδο ή κάψουλες σκόρδου και στη συνέχεια κράτησαν βαμβακερά μαξιλάρια κάτω από τις μασχάλες τους για 12 ώρες. Οι ίδιοι άντρες κράτησαν τα μαξιλάρια έπειτα από δίαιτα χωρίς σκόρδο. Η ελάχιστη ποσότητα που έπρεπε να καταναλώσουν για να έχουν μετρήσιμη επίδραση ήταν τουλάχιστον τέσσερις σκελίδες ή μία κάψουλα από εκχύλισμα σκόρδου των 1000 χιλιογραμμαρίων.
Στη συνέχεια, τα δείγματα αξιολογήθηκαν από γυναίκες, οι οποίες περιέγραψαν τη σωματική οσμή όσων είχαν καταναλώσει σκόρδο ως πιο ευχάριστη, ελκυστική και πιο «αρσενική» σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έτρωγαν κανένα σκόρδο.
Μια πιθανή εξήγηση σε αυτό το αποτέλεσμα είναι ότι δεδομένου ότι το σκόρδο ενισχύει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών του σώματος και σκοτώνει επιβλαβή βακτήρια, θα μπορούσαν οι αλλαγές στην μυρωδιά του ιδρώτα να μεταφράζονται ως «Υγεία» στους πιθανούς συντρόφους.
Δεν κάνει όμως μόνο το σκόρδο ελκυστικό έναν άνδρα...ξέρω ξέρω ούτε εγώ το πιστεύω ότι γράφω αυτή τη φράση.
Φρούτα και Λαχανικά
Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή, μια χρωστική ουσία που φαίνεται να αυξάνει την ελκυστικότητα του δέρματος, επηρεάζει επίσης και την οσμή σώματος.
Οι άνδρες συμμετέχοντες παρείχαν δείγματα μασχαλιαίας εφίδρωσης και στη συνέχεια γυναίκες αξιολόγησαν τη μυρωδιά τους. Προηγουμένως, οι άνδρες είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικό με τις διατροφικές τους συνήθειες. Χρησιμοποιήθηκε, επίσης, φασματοφωτομετρία δέρματος για να αξιολόγησουν την πρόσληψη καροτενοειδών από τη διατροφή.
Οι άνδρες που κατανάλωναν ποικιλία φρούτων και λαχανικών παρήγαγαν έναν λουλουδάτο, φρουτώδη, γλυκό ιδρώτα, ανεξάρτητα από την ένταση του ιδρώτα. Επίσης, όσοι κατανάλωναν λογικές ποσότητες λίπους, κρέατος, αυγών και τόφου, μύριζαν καλύτερα από εκείνους που κατανάλωναν πολλούς υδατάνθρακες. Η υψηλή πρόσληψη υδατανθράκων έδινε μία δυνατή και λιγότερο ευχάριστη οσμή σώματος.
Αυτά τα ευρήματα μπορούν επίσης να εξηγηθούν βασιζόμενοι στο μοντέλο ότι αναζητούμε υγιείς συντρόφους με σκοπό την αναπαραγωγή υγειών απογόνων, καθώς τα χαμηλά επίπεδα καροτενοειδών στο πλάσμα σχετίζονται με μόλυνση και μεγαλύτερη θνησιμότητα.
--
Πηγές:
- Fialová, J., Roberts, S. C., & Havlíček, J. (2016). Consumption of garlic positively affects hedonic perception of axillary body odour. Appetite, 97, 8-15.
- Zuniga, A., Stevenson, R. J., Mahmut, M. K., & Stephen, I. D. (2017). Diet quality and the attractiveness of male body odor. Evolution and Human Behavior, 38(1), 136-143.
- Lefevre, C. E., & Perrett, D. I. (2015). Fruit over sunbed: Carotenoid skin colouration is found more attractive than melanin colouration. The Quarterly Journal of Experimental Psychology, 68(2), 284-293.
- Zou, L. Q., Yang, Z. Y., Wang, Y., Lui, S. S., Chen, A. T., Cheung, E. F., & Chan, R. C. (2016). What does the nose know? Olfactory function predicts social network size in human. Scientific reports, 6.