Λατρεύω το καρπούζι! Το καρπούζι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C, βιταμινών του συμπλέγματος Β και καλίου, αλλά το σημαντικότερο πλεονέκτημά του βρίσκεται στο κατακόκκινο χρώμα του.

καρπούζι

Η αντιοξειδωτική χρωστική ουσία, το λυκοπένιο, έχει καρδιαγγειακά οφέλη.

Μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, και τρώγοντας καρπούζι μπορεί ελαφρώς να μειώνεται η πίεση του αίματος. Οι ερευνητές εξετάζουν και τον πιθανό ρόλο του λυκοπενίου στην προστασία έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου.

Λυκοπένιο μπορείτε να πάρετε και από ντομάτες, ιδιαίτερα από μαγειρεμένες ή ψητές ντομάτες, αλλά το καρπούζι έρχεται πρώτο. Το κόκκινο καρπούζι έχει περισσότερο λυκοπένιο από τις υπόλοιπες ποικιλίες καρπουζιού, και ειδικά το καρπούζι χωρίς κουκούτσια τείνει να έχει ακόμα περισσότερο. Επίσης, το λυκοπένιο από το καρπούζι απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό συγκριτικά με το λυκοπένιο από μία ντομάτα.

Αν και το καρπούζι δεν έχει τόσες πολλές φυτικές ίνες όσες έχουν άλλα φρούτα και λαχανικά, δεν έχει όμως λιπαρά, περιέχει πολύ νερό και είναι χαμηλό σε θερμίδες, με περίπου 45 θερμίδες ανά φλιτζάνι.

Πόση ζάχαρη έχει;

Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για την ποσότητα της ζάχαρης στο καρπούζι, αλλά κακώς το έχουν παρεξηγήσει. Στην πραγματικότητα, η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε σάκχαρα είναι χαμηλότερη από ότι σε κάποια άλλα φρούτα, ίδιων γραμμάριων. Ένα φλιτζάνι καρπούζι, κομμένο σε κύβους, έχει περίπου 9 γραμμάρια ζάχαρη, ενώ μια μέτρια μπανάνα περιέχει 14-15 γραμμάρια ζάχαρης, όπως και ένα φλιτζάνι βατόμουρα. Διατροφικές οδηγίες συνιστούν οι ενήλικες να τρώνε δύο φλιτζάνια φρούτων την ημέρα.

Για κάτι άλλο που έχουν κατηγορήσει το καρπούζι είναι ότι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, που είναι ο δείκτης της ικανότητάς ενός τροφίμου να αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Στην πραγματικότητα, η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό του δίνει ένα χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, που σημαίνει ότι δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα γρήγορα όταν καταναλώνουμε μία συνηθισμένη ποσότητα καρπουζιού.

 

--

Πηγές:

NICHOLAS BAKALAR. Lycopene Linked to Reduced Stroke Risk. (nytimes.com)

Figueroa, A., Wong, A., & Kalfon, R. (2014). Effects of watermelon supplementation on aortic hemodynamic responses to the cold pressor test in obese hypertensive adults. American journal of hypertension, hpt295.

NICHOLAS BAKALAR. Outcomes: Lycopene as Cancer Blocker? Review Says Evidence Is Scant (nytimes.com)

Edwards, A. J., Vinyard, B. T., Wiley, E. R., Brown, E. D., Collins, J. K., Perkins-Veazie, P., ... & Clevidence, B. A. (2003). Consumption of watermelon juice increases plasma concentrations of lycopene and β-carotene in humans. The Journal of nutrition, 133(4), 1043-1050.

Watermelon. National Nutrient Database for Standard Reference Release 28 (ndb.nal.usda.gov)

Σχετικοί όροι:
1896. Η ανακάλυψη των βιταμινών λόγω της beriberi
2000. Δημιουργείται το golden rice