Ερευνητές μόλυναν τέσσερις διαφορετικές επιφάνειες, ανοξείδωτο ατσάλι, κεραμικά πλακάκια, ξύλο και μοκέτα, με βακτήρια. Στη συνέχεια, έριξαν φαγητό στις επιφάνειες, και το άφησαν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα: λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο, 5 δευτερόλεπτα, 30 δευτερόλεπτα & 5 λεπτά. Οι επιστήμονες δοκίμασαν τέσσερα είδη φαγητών: καρπούζι, ψωμί, ψωμί με βούτυρο και ζαχαρωτά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε γενικές γραμμές, όσο περισσότερο μένει η τροφή στο πάτωμα, τόσα περισσότερα βακτήρια μεταφέρονται στο φαγητό. Αποδεικνύεται, ότι τα βακτηρία από μία επιφάνεια μπορούν να μεταφερθούν στα τρόφιμα πολύ γρήγορα, σε ορισμένες περιπτώσεις σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.
Στη μελέτη το καρπούζι πήρε τα περισσότερα βακτήρια, ενώ τα ζαχαρωτά τα λιγότερα. Το υψηλό ποσοστό μόλυνσης στο καρπούζι είναι πιθανό να οφείλεται στην υγρασία του τροφίμου.
Τα βακτήρια δεν έχουν πόδια. Κινούνται μέσω της υγρασίας, όσο πιο υγρό το φαγητό, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος μεταφοράς. Σε ότι αφορά την επιφάνεια, το χαλί έχει το χαμηλότερο ποσοστό μεταφοράς βακτηρίων.
Ο κίνδυνος ασθένειας που μπορεί να προκύψει από τη κατανάλωση τροφίμων που έχουν πέσει στο πάτωμα θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως ο επιπολασμός, η συγκέντρωση, ο τύπος του οργανισμού, η φύση του τροφίμου (ιδιαίτερα η υγρασία), η φύση της επιφάνειας καθώς και το χρονικό διάστημα που το φαγητό έμεινε πάνω στην επιφάνεια.
--
Πηγές:
Miranda, R. C., & Schaffner, D. W. (2016). Longer Contact Times Increase Cross-Contamination of Enterobacter aerogenes from Surfaces to Food.Applied and Environmental Microbiology, 82(21), 6490-6496.