Το αλάτι χρησιμοποιείται σαν συντηρητικό των τροφίμων από την αρχαιότητα. Το πάστωμα προστατεύει τα φαγητά από τα βακτήρια, τη μούχλα και την αλλοίωση.

αλάτι

Αυτό που ουσιαστικά κάνει το αλάτι είναι να αποξηραίνει τα τρόφιμα, αφού απορροφά το νερό, κάνοντας το περιβάλλον πολύ ξηρό για να επιβιώσουν βακτήρια και αναπτυχθεί μούχλα.

Το αλάτι απορροφά το νερό από τα κύτταρα με τη διαδικασία της ώσμωσης, κατά την οποία το νερό κατανέμεται κατά μήκος της κυτταρικής μεμβράνης για να ισορροπήσει την αλατότητα και στις δύο πλευρές της μεμβράνης. Η προσθήκη μεγάλης ποσότητας αλατιού, θα κάνει το κύτταρο να χάσει νερό και πλέον θα είναι αδύνατο να παραμείνει ζωντανό και να αναπαραχθεί.

Συγκέντρωση άλατος 20% μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια, ενώ μικρότερες συγκεντρώσεις μπορούν να αναστείλουν την μικροβιακή αναπαραγωγή, μέχρι να μειωθεί και πάλι η αλατότητα. Κάποιες φορές η μικρή συγκέντρωση άλατος, που δεν είναι ικανή να σκοτώσει τους βλαβερούς μικροοργανισμούς, μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αφού μπορεί να παράσχει το ιδανικό περιβάλλον για πολλαπλασιασμό.

Το κοινό επιτραπέζιο αλάτι με τη χημική ονομασία χλωριούχο νάτριο είναι ένα το πιο οικονομικό και μη τοξικό συντηρητικό. Ωστόσο χρησιμοποιούνται και άλλα είδη άλατος όπως νιτρικά και φωσφορικά, ενώ και η ζάχαρη μπορεί να επηρεάσει την ωσμωτική πίεση.

Σε μια άλλη διαδικασία συντήρησης που γίνεται με ζύμωση, το αλάτι μπορεί να έχει ρυθμιστικό ρόλο. Μη-ιωδιούχο αλάτι, απαλλαγμένο από αντιθρομβωτικούς παράγοντες, αφυδατώνει το μέσο ανάπτυξης της ζύμης και διατηρεί τα επίπεδα υγρών.