Οι κινήσεις των ματιών
Το κλειδί είναι να παρατηρήσουμε τις κινήσεις των ματιών. Όταν κάποιος λέει ψέματα προσπαθεί να σκεφτεί ένα φανταστικό γεγονός και κοιτάζει πάνω δεξιά, ενώ κάποιος που περιγράφει ένα πραγματικό γεγονός όταν το επαναφέρει στη μνήμη του για να το πει κοιτάζει πάνω αριστερά.
Επίσης, όταν κάποιος λέει ψέματα κοιτά πιο έντονα τον συνομιλητή του, διαστέλλονται οι κόρες των ματιών του και δεν ανοιγοκλείνει πολύ τα βλέφαρά του για να δει αν είναι πιστευτό αυτό που λέει.
Ο τόνος της φωνής
Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σημαντικά, ενώ το άτομο αισθάνεται νευρικότητα και ένταση και ανεβαίνει ο τόνος της φωνής του.
Τέτοια χαρακτηριστικά είναι λίγο δύσκολο να τα αντιληφθούμε αν δε γνωρίζουμε πολύ καλά τον συνομιλητή μας. Κάτι πιο γενικό είναι όταν κάποιος περιγράφει μία ψεύτικη ιστορία τα γεγονότα δε βγάζουν τόσο νόημα, και όταν τη διηγείται αποφεύγει να χρησιμοποιεί προσωπικές αντωνυμίες, δε συμμετέχει τόσο άμεσα και δεν είναι πολύ σίγουρος.
Ελπίζουμε να μη σας βοηθήσαμε να λέτε καλύτερα ψέματα...
Εξάλλου το να λέμε την αλήθεια αποδεδειγμένα βελτιώνει σημαντικά την ψυχική και σωματική μας υγεία. Αφαιρεί την ένταση και τη μελαγχολία, ακόμα και τους πονοκεφάλους και πονόλαιμους, που μπορεί να αισθανθούμε αφού πούμε ψέματα.
--
Πηγές:
η εικόνα είναι από την τηλεοπτική σειρά "How I Met Your Mother" του CBS
Become A Human Lie Detector Test: How To Spot A Liar Using The Latest In Psychology Research. Susan Scutti. medicaldaily.com
DePaulo, B. M., Lindsay, J. J., Malone, B. E., Muhlenbruck, L., Charlton, K., & Cooper, H. (2003). Cues to deception. Psychological bulletin, 129(1), 74.
Lying Less Linked to Better Health, New Research Finds. apa.org