Η εταιρεία Mars Bioimaging από τη Νέα Ζηλανδία φιλοδοξεί να αλλάξει τα δεδομένα στις ακτίνες Χ, και αντί για ασπρόμαυρες απεικονίσεις πλέον να έχουμε έγχρωμες και ρεαλιστικές εικόνες της σάρκας και των οστών.

έγχρωμες ακτινογραφίες

Αυτές οι ακτινογραφίες δεν απεικονίζουν τα πραγματικά χρώματα. Πρόκειται για απεικονίσεις από κλασσικούς αξονικούς τομογράφους όπως τους γνωρίζουμε ως τώρα, συσκευές που ακτινοβολούν κυκλικά τον εξεταζόμενο με ακτίνες Χ, ώστε να δώσουν τρισδιάστατες απεικονίσεις.

Οι ερευνητές προγραμμάτισαν το λογισμικό να εφαρμόζει τα κατάλληλα χρώματα, ανάλογα με το βαθμό που διαπερνά η ακτίνα X τους διάφορους ιστούς του σώματος (οστό, μυς, μαλακά μόρια, λιπώδης ιστός). Κάπως έτσι άλλωστε αντιλαμβάνεται και ο εγκέφαλός μας τα χρώματα. Το χρώμα που βλέπουμε στην ύλη είναι το μήκος κύματος που ανακλάται, δηλαδή η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, στα όρια του ορατού φωτός (που είναι ανιχνεύσιμο από τον ανθρώπινο οφθαλμό), που καθώς προσπίπτει στην ύλη δεν απορροφάται από αυτή.

Ανέπτυξαν αισθητήρες που τοποθέτησαν στα μηχανήματα αξονικής τομογραφίας (computed tomography, CT) για να παράγουν πολύ αναλυτικές πληροφορίες με το μήκος κύματος κάθε φωτονίου που απορροφάται και που ανακλάται από τον ιστό του σώματος. Αναλύοντας τα μήκη κύματος που χάνονται καθώς η ακτίνα περνά από ένα συγκεκριμένο σημείου του ιστού, το λογισμικό καταλαβαίνει τι είδους χημική σύσταση έχει και επομένως τον τύπο του ιστού αυτού.

Η τεχνολογία μέτρησης των φωτονίων αναπτύχθηκε αρχικά από τον ιδρυτή της εταιρείας Mars Bioimaging, κατά την εργασία του στο CERN, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών, όπου λειτουργεί και ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων.

Οι έγχρωμες, πολυεπίπεδες σαρώσεις των ιστών του σώματος, θα επιτρέψουν ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια στην ιατρική διαγνωστική, με μια μη επεμβατική μέθοδο.

color xray color xray

Απεικονίσεις του αριστερού & του δεξιού αστραγάλου. Υπόλευκα τα οστά, κόκκινοι οι μύες και το κιτρινωπό τμήμα είναι λίπος Credit: Mars Bioimaging

color xray wrist

Σε αυτή την εικόνα απεικονίζεται ο καρπός, διακρίνεται περισσότερος μυς, λιγότερο οστό, σχεδόν καθόλου λίπος και ένα ρολόι.

 

--

Πηγές:

  1. Panta, R. K., Walsh, M. F., Bell, S. T., Anderson, N. G., Butler, A. P., & Butler, P. H. (2015). Energy calibration of the pixels of spectral x-ray detectors. IEEE transactions on medical imaging34(3), 697-706.
  2. https://www.marsbioimaging.com/mars