Πρόκειται για ένα θαυματουργό υλικό το οποίο όχι μόνο δεν μπορούν να διαπεράσουν τα κουνούπια αλλά εμποδίζει και τη μυρωδιά του ιδρώτα.

Το γραφένιο αν και αποτελείται από πολύ λεπτά φύλλα ατόμων άνθρακα, πάχους ενός μόνου ατόμου, είναι το ισχυρότερο και πιο αγώγιμο υλικό στη Γη. Πιστεύεται ότι κάποια στιγμή θα χρησιμοποιείται όχι μόνο για να ενισχύσει τις ιδιότητες των μετάλλων και των πλαστικών, αλλά θα μπορέσει και να τα αντικαταστήσει. Ήδη έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία, αντί του πυριτίου για τη δημιουργία υπερσυσσωρευτών και στην ιατρική, ως βιολογικός παράγοντας για την καλύτερη στόχευση και μεταφορά ενός φαρμάκου στον οργανισμό.

Η πρόταση για τη νέα χρήση του ενάντια στα κουνούπια έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Brown, όπου ερευνητές δουλεύουν πάνω στο οξείδιο του γραφενίου και στο πώς μπορεί να επενδύσει υφάσματα. Μία από τις πιθανές χρήσεις ενός τέτοιου υφάσματος σκέφτηκαν ότι μπορεί να είναι για προστασία από τα κουνούπια.

Έμενε να τεστάρουν την υπόθεσή τους, και μερικοί εθελοντές δέχθηκαν να ρισκάρουν μερικά τσιμπήματα του κουνουπιού Aedes aegypti. Έβαλαν το χέρι τους σε ένα θάλαμο γεμάτο με κουνούπια κάποιοι με το χέρι τους γυμνό, κάποιο το είχαν καλυμμένο με ένα κοινό λεπτό ρούχο ενώ άλλοι το είχαν καλυμμένο από το μοναδικό υλικό. Όσοι ήταν προστατευμένοι από το νανοϋλικό δε δέχθηκαν ούτε ένα τσίμπημα.

Τα κουνούπια δεν έχουν τη δύναμη που χρειάζεται για να πιέσουν την προβοσκίδα τους, που μοιάζει με βελόνα, και να διαπεράσουν το οξείδιο του γραφενίου.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα κουνούπια ούτε καν πήγαιναν πάνω στο χέρι. Ήταν σαν να μην καταλάβαιναν ότι υπήρχε το ανθρώπινο χέρι. Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι το γραφένιο δημιουργούσε όχι μόνο φυσικό φραγμό για τα κουνούπια, αλλά και χημικό. Για να το διαπιστώσουν εμπότισαν το ύφασμα στην εξωτερική του πλευρά με ιδρώτα, αφού είναι γνωστό ότι μπορούν να ανιχνεύουν το γαλακτικό οξύ στον ιδρώτα, και πράγματι, αμέσως αντέδρασαν στο ερέθισμα.

Το μειονέκτημα του υλικού είναι ότι όταν είναι βρεγμένο, τα κουνούπια μπορούν να το διαπεράσουν. Μια άλλη μορφή του οξειδίου του γραφενίου με μειωμένη περιεκτικότητα σε οξυγόνο (rGO) καταφέρνει και διατηρεί την ισχυρή προστασία ακόμη και βρεγμένο, αλλά χάνει τη βασική του ιδιότητα, δεν είναι διαπνέον και επομένως ο ιδρώτας δεν μπορεί να διαφύγει, κάνοντάς το ανθυγιεινό.

Στα επόμενα βήματα των ερευνητών είναι να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα και να σταθεροποιήσουν το οξείδιο του γραφενίου ακόμη και βρεγμένο.

Τα ρούχα αυτά προς το παρόν παραμένουν ευσεβής πόθος μιας και δεν θα τα δούμε στα καταστήματα στο κοντινό μέλλον. Αν και ο Άνθρακας, το μοναδικό στοιχείο από το οποίο αποτελείται το γραφένιο, είναι το τέταρτο πιο κοινό στοιχείο στο σύμπαν, και εύκολο να απομονωθεί είναι δύσκολο να δημιουργηθούν φύλλα γραφενίου σε μεγάλες ποσότητες.

Για την ώρα η παραγωγή μόλις μικρών ποσοτήτων, απαιτεί εξειδικευμένα μηχανήματα και πολλούς κύκλους αντιδράσεων με επικίνδυνα χημικά.

To 2016, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kansas βρήκαν έναν απλό και οικονομικό τρόπο να παράγουν γραφένιο μέσα από μικρές εκρήξεις ενώσεων υδρογονάνθρακα και οξειδωτικών παραγόντων, που φαίνεται πολλά υποσχόμενο, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί σε βιομηχανική κλίμακα.