Αυτό το μικρό 3D εκτυπωμένο ρομπότ λέγεται octobot και ίσως είναι μια νέα γενιά εντελώς αυτόνομων, μαλακών ηλεκτρονικών συστημάτων.

octobot

Τα μαλακά ρομπότ θα μπορούσαν να φέρουν την επανάσταση στο πώς ο άνθρωπος αλληλεπιδρά με τις μηχανές. Όμως πάντα το πρόβλημα ήταν ότι αποτελούνταν και από άκαμπτα υλικά όπως, οι μπαταρίες. Αυτό το πρόβλημα έλυσε η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Harvard, που αντικατέστησε τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα με ανάλογα μαλακά συστήματα.

Μια χημική αντίδραση τροφοδοτεί το ρομπότ με ενέργεια.

Μέσα στο σώμα του γίνεται αντίδραση που μετατρέπει μια μικρή ποσότητα ενός υγρού καυσίμου, και συγκεκριμένα το υπεροξείδιο του υδρογόνου, σε μεγάλη ποσότητα αερίου, που γεμίζει τους βραχίονες του ρομπότ και το φουσκώνει σαν μπαλόνι. Ο καταλύτης της απλής αυτής αντίδρασης είναι ο λευκόχρυσος.

Ένα μικρορροϊκό κύκλωμα, ένα επίσης μαλακό σύστημα ανάλογο ενός απλού ηλεκτρονικού ταλαντωτή, ελέγχει πότε γίνεται η μετατροπή του υπεροξειδίου του υδρογόνου.

Γιατί το ρομπότ είναι χταπόδι

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα ρομπότ να κατασκευάζονται σαν ομοιώματα του ανθρώπου. Για αυτόν τον κλάδο της ρομποτικής, τα χταπόδια αποτελούν ιδανικά μοντέλα καθώς διαθέτουν ευκινησία και μεγάλη δύναμη χωρίς σκελετό.

Το octobot κατασκευάστηκε με σχετικά απλό τρόπο, χρησιμοποιώντας 3 τεχνικές, 3D εκτύπωσηλιθογραφία σχηµατοποίησης µαλακής ύλης (soft lithography) και χύτευση.

Το σύστημα αυτό δείχνει το δρόμο για το πώς να κατασκευαστούν μεγαλύτερα, πιο πολύπλοκα. Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να κατασκευάσουν ένα octobot που να μπορεί να έρπεται, να κολυμπά και να αλληλεπιδρά με το φυσικό περιβάλλον.

--

Πηγή:

Michael Wehner, Ryan L. Truby, Daniel J. Fitzgerald, Bobak Mosadegh, George M. Whitesides, Jennifer A. Lewis & Robert J. Wood. An integrated design and fabrication strategy for entirely soft, autonomous robots. Nature 536, 451–455 (25 August 2016)