Μπορεί να την κάνατε και εσείς την επανάστασή σας από τη mainstream κουλτούρα κάποτε ή να την κάνετε τώρα. Να θέλατε και εσείς και αφήσετε το μοναδικό σας στίγμα, να ντύνεστε πιο εναλλακτικά με το προσωπικό σας στυλ, να πειραματίζεστε με τα μαλλιά σας και το make-up σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσετε από τη μάζα.
Και όταν τελικά παρουσιάζετε το πρωτοποριακό σας look στον κόσμο, εμφανίζονται και άλλοι να κάνουν παρόμοιες επιλογές... Κάπως έτσι μας προέκυψαν οι hipster.
Οι αντικομφορμιστές συγχρονίζονται
Ο μαθηματικός Jonathan Touboul από το Brandeis University στη Μασαχουσέτη, μελετά πώς η διάδοση της πληροφορίας επηρεάζει την συμπεριφορά των ατόμων σε μια κοινωνία. Ερεύνησε τις αλληλεπιδράσεις σε κοινωνίες από κομφορμιστές που συμβαδίζουν με την πλειοψηφία και αντικομφορμιστές που κάνουν το αντίθετο, όπως κάνουν και οι hipsters.
Το αστείο της υπόθεσης...
Την έρευνα δημοσίευσε και το MIT Technology Review με την παραπάνω φωτογραφία και κάποιος θυμωμένος χρήστης απείλησε να μηνύσει το MIT γιατί χρησιμοποίησαν τη φωτογραφία του χωρίς τη συγκατάθεσή του. Ο αρχισυντάκτης το έψαξε και στη φωτογραφία, που ήταν stock-photo από το gettyimages.com, δεν ήταν αυτός αλλά κάποιος άλλος .
A few days ago we ran a piece in @techreview about some research purporting to explain the "hipster effect"—the fact that nonconformists often end up nonconforming in the same way. We used a stock Getty photo of a hipster-ish-looking man. https://t.co/8LB6qLSmgS
— Gideon Lichfield (@glichfield) March 6, 2019
Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που αντιτίθεται στο mainstream, μέσα από την επικοινωνία, καταλήγει να συγχρονίζεται.
Το μαθηματικό μοντέλο αν και απλό αποκάλυψε τις σύνθετες συμπεριφορές των ατόμων της κοινωνίας. Στην αρχή οι αντικομφορμιστές λειτουργούν μεμονωμένα, αλλά σταδιακά και με διαφορά φάσης αρχίζουν να συγχρονίζονται γύρω από μια κατάσταση. Δεν εξαρτάται μόνο με το πώς επικοινωνούν με τους άλλους αντικομφορμιστές, αλλά και πώς αλληλεπιδρούν με τους κομφορμιστές.
Ο συγχρονισμός απαιτεί χρόνο και αυτός ήταν μια παράμετρος στα μαθηματικά μοντέλα του Toubol. Είναι ο χρόνος που χρειάζονται τα μέλη της κοινωνίας για να μάθουν για το νέο και το διαφορετικό, ο χρόνος για να γράψουν τα περιοδικά γι αυτή την τάση ή να αρχίσει να σχολιάζεται από στόμα σε στόμα.
Από το μοντέλο αυτό προέκυψε και κάτι αναπάντεχο. Όταν στον πληθυσμό φθάσουμε να έχουμε ίδια αναλογία hipster και mainstream, όλος ο πληθυσμός καταλήγει να αλλάζει τυχαία σε ένα από τα δύο trend.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο συγχρονισμός είναι αναπόφευκτος αν υπάρχουν μόνο δύο επιλογές. Αν δηλαδή, η πλειοψηφία ξυρίζει τα γένια, τότε οι hipster αφήνουν γενειάδα για να ξεχωρίσουν, και αν γίνουν πολλοί αυτοί με γενειάδα τότε οι εναλλακτικοί θα ξεκινήσουν να ξυρίζονται. Όμως, τα μαθηματικά μοντέλα έδειξαν ότι ακόμη και αν υπάρχουν περισσότερες από δύο επιλογές πάλι στο τέλος έχουμε συγχρονισμό γύρω από αυτές. Δηλαδή αν στις επιλογές βάλουμε ότι οι hipster μπορεί να αφήσουν μουστάκι, ή γενειάδα, ή μικρό γενάκι (goatee).
Οι hipster αντιπροσωπεύουν τη δυναμική της κοινωνίας
Αυτό το μοντέλο μπορεί να αποκωδικοποιήσει και άλλες κατηγορίες αντιφρονούντων, πέρα από τη μόδα. Για παράδειγμα στο χρηματιστήριο, υπάρχουν επενδυτές που έχουν στρατηγική να ποντάρουν στα λιγότερο σίγουρα.
--
Πηγές:
- Touboul, J. (2014). The hipster effect: When anticonformists all look the same. arXiv preprint arXiv:1410.8001.
- The hipster effect: Why anti-conformists always end up looking the same. technologyreview.com
- He Was Mad His Photo Was Used To Show All Hipsters Look Alike, But It Wasn’t Him. huffpost.com