Το Ξένο προβληματίζει τους επιστήμονες εδώ και δεκαετίες για το πώς έφτασε στη Γη και πώς αργότερα εξαφανίστηκε. Φαίνεται όμως ότι οι γεωχημικοί είναι κοντά στην κατανόηση της προέλευσής του, η οποία μάλλον δεν είναι γήινη.

Xenon
Νέα στοιχεία που αναλύθηκαν από το διαστημόπλοιο Rosetta αποκαλύπτουν ότι σχεδόν το 22% του Ξένου που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα προέρχεται από κομήτες.

Αυτή η διαπίστωση δε λύνει μόνο το μυστήριο της προέλευσης του στοιχείου αλλά επίσης βοηθάει τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς οι κομήτες μετέφεραν και άλλα υλικά στη γη.

Το Ξένο

Το Ξένο όπως και άλλα ευγενή αέρια όπως το Ήλιο και το Αργό, είναι άοσμο, άχρωμο και κυρίως αδρανές, αν και κάποιες από τις ενώσεις του μπορεί να είναι εκρηκτικές. Η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα είναι 1 στα 20 εκατομμύρια και αν και σπάνιο χρησιμοποιείται στη βιομηχανία στα φώτα αυτοκινήτων, στους ψηφιακούς προτζέκτορες και στις τηλεοράσεις plasma. Είναι το βαρύτερο από τα από τα σταθερά ευγενή αέρια και 4 φορές πιο βαρύ από τον αέρα. Έχει 9 σταθερά ισότοπα που δίνουν στοιχεία για το πώς σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα, καθώς η ισοτοπική του σύνθεση είναι παρόμοια με εκείνη ενός αρχέγονου ατμοσφαιρικού στοιχείου.

Το παράξενο είναι ότι δε συμπεριφέρεται όπως τα κοινά ευγενή αέρια και μάλιστα το 90% που υπολογίζεται ότι θα έπρεπε να βρίσκεται στην ατμόσφαιρα της Γης έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς. Μία υπόθεση είναι ότι βρίσκεται θαμμένο βαθιά στον πυρήνα της Γης.

Από που προήλθε το Ξένο;

Το διαστημόπλοιο Rosetta το 2004 προσέγγισε τον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko.

Δείτε περισσότερα: Αποστολή Rosetta: Θα καταφέρει να ξεκλειδώσει τα μυστήρια του ηλιακού συστήματος;

Μέρος της αποστολής του ήταν να βρει την ισοτοπική σύσταση του Ξένου που βρίσκεται εγκλωβισμένο στον πάγο του κομήτη. Αναλύοντας φασματομετρικά τα δεδομένα που συνέλεξε το διαστημόπλοιο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στοιχείο είναι παγιδευμένο στον πάγο του κομήτη πριν τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος. Μάλιστα η ισοτοπική συσταση του Ξένου στον κομήτη μοιάζει με αυτή της Γης.

Οι ερευνητές εξέτασαν και το ενδεχόμενο το Ξένο στο κομήτη να παγιδεύτηκε και με άλλες διαδικασίες, όπως κατά το λιώσιμο πάγου στον κομήτη ή από αλληλεπιδράσεις με τον ηλιακό άνεμο. Αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι το Ξένο του κομήτη διαφέρει από αυτό του ηλιακού συστήματος, που σημαίνει ότι είναι αρχέγονο.

Φαίνεται λοιπόν ότι το Ξένο το έφεραν στη Γη, κομήτες. Και απαντώντας αυτό το ερώτημα, δημιουργείται ένα ακόμη. Τι αλλο μπορεί να μας έφεραν;

 

--

Πηγές:

Xenon isotopes in 67P/Churyumov-Gerasimenko show that comets contributed to Earth's atmosphere. B. MARTY, K. ALTWEGG, H. BALSIGER, A. BAR-NUN, D. V. BEKAERT, J.-J. BERTHELIER, A. BIELER, C. BRIOIS, U. CALMONTE, M. COMBI, J. DE KEYSER, B. FIETHE, S. A. FUSELIER, S. GASC, T. I. GOMBOSI, K. C. HANSEN, M. HÄSSIG, A. JÄCKEL, E. KOPP, A. KORTH, L. LE ROY, U. MALL, O. MOUSIS, T. OWEN, H. RÈME, M. RUBIN, T. SÉMON, C.-Y. TZOU, J. H. WAITE, P. WURZ. SCIENCE09 JUN 2017 : 1069-1072

Xenon periodic.lanl.gov

Xenon chemistryexplained.com