Πόσες και πόσες φορές όταν τηγανίζουμε κοντεύουμε να πάθουμε εγκαύματα από το καυτό λάδι; Δείτε τι συμβαίνει.

τηγάνισμα

Η θερμοκρασία βρασμού του λαδιού είναι πάνω από 190 oC (197 oC για το ελαιόλαδο, 246 oC για το καλαμποκέλαιο). Το νερό από την άλλη έχει σημείο βρασμού στους 100 oC. Αυτό σημαίνει ότι όταν το λάδι ζεσταίνεται μπορεί να κρατά μια θερμοκρασία μεγαλύτερη από το σημείο βρασμού του νερού.

Όταν ρίχνουμε το νερό σε υγρή κατάσταση στο καυτό λάδι, το νερό θερμαίνεται πάνω από το σημείο βρασμού του αλλάζει αμέσως φάση και εξατμίζεται, δημιουργώντας φυσαλίδες.

Επειδή το νερό είναι πυκνότερο πηγαίνει στον πάτο με αποτέλεσμα οι φυσαλίδες προσπαθώντας να απελευθερωθούν προκαλούν μικρές εκρήξεις μέσα στο λάδι.

Αν το παρατηρήσετε, τίποτα δε θα συμβεί αν ρίξετε νερό σε ζεστό λάδι που όμως δεν ξεπερνάει τους 100 oC.

 

--

εικόνα : Takeaway (wikipedia commos)

Γεώργιος Σ. Καραϊσκάκης. Φυσικοχημεία. Εκδοτικός οικος: Τραυλός