Ο πιο όμορφος και ο πιο ακριβός πολύτιμος λίθος όλου του κόσμου!

Virgin Rainbow

Αυτό το πανέμορφο οπάλιο ανακαλύφθηκε το 2003 από τον ανθρακωρύχο John Dunstan, σε μία περιοχή εξόρυξης της Βόρειας Αυστραλίας, στην πόλη Coober Pedy και η αξία του ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με τον άνθρωπο που το έφερε στην επιφάνεια, είναι τόσο ξεχωριστό και σπάνιο καθώς λάμπει ακόμη και στο σκοτάδι. Όσο πιο σκοτεινός είναι ο χώρος, τόσο περισσότερα χρώματα βγάζει.

Η ομορφιά του κρύβεται στο πώς σχηματίστηκε

Για να σχηματιστεί αυτός ο σπάνιος πολύτιμος λίθος χρειάστηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο χρόνια.

Το οπάλιο δημιουργείται όταν αναμιχθούν νερό και διοξείδιο του πυριτίου σχηματίζοντας ένα τζελ που κυλά πάνω σε πέτρες και απολιθώματα και τελικά στερεοποιείται.

Ουσιαστικά δεν είναι μέταλλα αλλά πετρώματα, που σημαίνει ότι δεν συναντώνται ως ομοιόμορφες κρυσταλλικές δομές. Αυτή είναι και η μοναδικότητά των οπάλιων λίθων, αφού δημιουργούν οργανικούς πολύτιμους λίθους από απολιθώματα.

Πρόκειται λοιπόν για έναν σκελετό πολύτιμης αξίας, που πιστεύεται ότι ανήκει σε έναν εξαφανισμένο πλάσμα. Ίσως ενός Belemnite, ένα είδος μαλάκιου της τάξης των Κεφαλόποδων (Cephalopod), που έζησε κατά τη Μεσοζωική εποχή, όταν η Βόρεια Αυστραλία ήταν μια εσωτερική γιγάντια θάλασσα, γεμάτη με προϊστορικά πλάσματα.

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο : South Australian Museum (samuseum.sa.gov.au)

ERIC GRUNDHAUSER. THE VIRGIN RAINBOW, THE WORLD'S FINEST OPAL, IS ABOUT TO GO ON DISPLAY. (atlasobscura.com)