Έχουμε συνηθίσει η κβαντική φυσική να περιγράφει τη συμπεριφορά των υπο-ατομικών σωματιδίων και όχι τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Φαίνεται όμως ότι εξηγεί τι επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων και γιατί κάποιες φορές κάνουμε φαινομενικά παράδοξες επιλογές.

σταυροδρόμι

Μέχρι πρότινος, όποια νοητική λειτουργία δεν ταίριαζε με τις κλασσικές μεθόδους της φυσικής, αποτελούσε παράδοξο. Όχι όμως με βάση τη κβαντική νόηση, αφού άλλωστε ο εγκέφαλός μας λειτουργεί σαν κβαντικός υπολογιστής.

Μοντελοποιώντας μαθηματικά τον τρόπο λήψης αποφάσεων, ερευνητές είδαν ότι οι εξισώσεις και τα αξιώματα που ταιριάζουν με την ανθρώπινη συμπεριφορά έχουν τις ρίζες τους στην κβαντική φυσική.

Οι ερευνητές που μελέτησαν αυτή την προσέγγιση, υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη σκέψη δεν ακολουθεί την κλασσική πιθανολογική θεωρία, που θεωρείται ότι μας κάνει να ζυγίζουμε τις καταστάσεις και να παίρνουμε σημαντικές αποφάσεις ακόμη και αν δεν είμαστε βέβαιοι ή να απαντάμε σε σύνθετα ερωτήματα παρά το περιορισμένο νοητικό μας πεδίο.

Η κβαντική φυσική περιγράφει την αβεβαιότητα του φυσικού κόσμου

Για παράδειγμα η κατάσταση, η θέση ενός σωματιδίου, η ενέργεια που έχει, δεν μπορούν να υπολογιστούν με βεβαιότητα.

Όταν δεν ξέρουμε τι αισθανόμαστε, όταν δε μπορούμε να διαλέξουμε ή πρέπει να αποφασίσουμε με πολύ λίγες πληροφορίες, τότε ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια διανοητική αβεβαιότητα. Και τότε ενεργοποιείται η κβαντική γνωστική λειτουργία.

Είναι κάτι σαν τη γάτα του Schrödinger που είναι μέσα στο κουτί.

Όσο είναι στο κουτί μπορεί να είναι είτε ζωντανή, είτε πεθαμένη, μέχρι να ανοίξουμε το κουτί και να δούμε τι πραγματικά είναι. Αυτό είναι το φαινόμενο της υπέρθεσης και συμβαίνει και στο μυαλό μας. Όλες οι επιλογές είναι δυνατές και συνυπάρχουν με διαφορετική πιθανότητα να διαλέξουμε την κάθε μια. Όταν τελικά επιλέξουμε οι άλλες παύουν να υπάρχουν.

Φανταστείτε πόσο δύσκολη γίνεται η μοντελοποίηση ενός τέτοιου προβλήματος καθώς τα διαφορετικά αποτελέσματα προσθέτουν νέες διαστάσεις στην εξίσωση.

Η κβαντική θεωρία κατάφερε να εξηγήσει ανθρώπινες συμπεριφορές που με βάση την κλασσική ψυχολογία είναι άσχετες μεταξύ τους και παράδοξες. Όπως το παράδειγμα του διλήμματος του φυλακισμένου και γιατί η σειρά των ερωτήσεων στις δημοσκοπήσεις επηρεάζει τις απαντήσεις μας.

Άρα, την επόμενη φορά που κάποιος σας κατηγορήσει ότι είστε παράλογοι, απαντήστε ότι απλώς υπακούετε στους νόμους της κβαντικής φυσικής. Άλλωστε άνθρωποι είμαστε!

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο: fineartamerica.com

  1. Busemeyer, J. R., & Wang, Z. (2014). What is Quantum Cognition and How Is It Applied to Psychology?.
  2. Bruza, P. D., Wang, Z., & Busemeyer, J. R. (2015). Quantum cognition: a new theoretical approach to psychology. Trends in cognitive sciences, 19(7), 383-393.