Ο Gottlieb Kirchhof επινοεί μια μέθοδο για τη μετατροπή του αμύλου σε γλυκόζη. Σε μια αντίδραση υδρόλυσης που περιελάμβανε άμυλο από πατάτα και αραιό θειικό οξύ παράγει ένα λίγο πιο γλυκό προϊόν από τη φυσική ζάχαρη. Μέχρι τότε ζάχαρη παράγονταν από τα ζαχαροκάλαμα. Η μεγάλη ζήτησή της και η δυσκολία να θεριστεί ήταν η βασική αιτία του δουλεμπορίου Αφρικανών στην Αμερική.
Ο Jean Bienaime Caventou και ο Pierre-Joseph Pelletier προσδιορίζουν το μόριο χλωροφύλλη κάτι που βοήθησε στην κατανόηση της φωτοσύνθεσης. Μέχρι τότε ήταν μόνο γνωστό ότι τα φυτά παράγουν ενέργεια μέσω του διοξειδίου του άνθρακα και του νερού αλλά δεν ήταν γνωστή η αντίδραση.
Ο William Hyde Wollaston ανακαλύπτει σε λίθους ουροδόχου κύστεως μια ένωση που αρχικά την ονόμασε κυστικό οξείδιο και σήμερα είναι γνωστή ως το αμινοξύ κυστεΐνη.
Ο Jean-Baptiste Monet de Lamarck δημοσιεύει μια πρώτη εξελικτική θεωρία στο Philosophie zoologique, κατά την οποία οι αλλαγές στη μορφολογία των οργανισμών είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής τους στις περιβαλλοντικές συνθήκες.
Ο Jöns Jacob Berzelius βρίσκει στους μύες γαλακτικό οξύ.
Ο Louis Nicolas Vauquelin και ο Pierre Jean Robiquet απομονώνουν το πρώτο αμινοξύ, την ασπαραγίνη από σπαράγγι.
Ο Pasteur με τη μελέτη του στα βακτήρια αποδεικνύει ότι οι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και διαψεύδει οριστικά τη θεωρία της αυθόρμητης γενέσεως (spontaneous generation).