Ιστορικά επιστημονικά γεγονότα

19ος αιώνας

Ο Jean-Baptiste Monet de Lamarck δημοσιεύει μια πρώτη εξελικτική θεωρία στο Philosophie zoologique, κατά την οποία οι αλλαγές στη μορφολογία των οργανισμών είναι αποτέλεσμα της προσαρμογής τους στις περιβαλλοντικές συνθήκες.

Ο Gottlieb Kirchhof επινοεί μια μέθοδο για τη μετατροπή του αμύλου σε γλυκόζη. Σε μια αντίδραση υδρόλυσης που περιελάμβανε άμυλο από πατάτα και αραιό θειικό οξύ παράγει ένα λίγο πιο γλυκό προϊόν από τη φυσική ζάχαρη. Μέχρι τότε ζάχαρη παράγονταν από τα ζαχαροκάλαμα. Η μεγάλη ζήτησή της και η δυσκολία να θεριστεί ήταν η βασική αιτία του δουλεμπορίου Αφρικανών στην Αμερική.

Ο Jean Bienaime Caventou και ο Pierre-Joseph Pelletier προσδιορίζουν το μόριο χλωροφύλλη κάτι που βοήθησε στην κατανόηση της φωτοσύνθεσης. Μέχρι τότε ήταν μόνο γνωστό ότι τα φυτά παράγουν ενέργεια μέσω του διοξειδίου του άνθρακα και του νερού αλλά δεν ήταν γνωστή η αντίδραση.

Ο William Prout εντοπίζει το υδροχλωρικό οξύ (HCl) ως ενεργό συστατικό πέψης των γαστρικών χυμών. Η ανακάλυψη αμφισβητείται αρκετά από επιστήμονες που πιστεύουν ότι τα βασικά συστατικά πέψης είναι το γαλακτικό οξύ και τα φωσφορικά οξέα.

Ο Friedrich Wöhler συνθέτει κατά λάθος την ουρία. Προσπαθώντας να παράγει κυανικό αμμώνιο (ανόργανο άλας) αναμειγνύοντας αμμώνιο με διαλύματα κυανικού, προς έκπληξή του παράγει ένα οργανικό συστατικό, την ουρία. Το γεγονός σηματοδότησε το τέλος μιας ολόκληρης εποχής στην οποία πιστεύονταν ότι οι οργανικές και ανόργανες ενώσεις ήταν διαφορετικής φύσης και η σύνθεση οργανικών ενώσεων απαιτούσε τη "δύναμη της ζωής".

Ο Theodor Schwann ανακαλύπτει το ένζυμο πεψίνη στο στόμαχο ζώων. Παρατηρεί το ρόλο του ενζύμου στη διάσπαση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, όπως είναι το κρέας και τα αυγά. Ωστόσο, η πρωτεΐνη θα απομονωθεί αργότερα, το 1930, από τον John Howard Northrop.

Ο Justus von Liebig δημοσιεύει το βιβλίο με τίτλο "Organic Chemistry in its Application to Agriculture and Physiology" και φέρνει την επανάσταση στις αγροτικές καλλιέργειες της Ευρώπης. Προτείνει ότι τα φυτά χρειάζονται και ανόργανα θρεπτικά συστατικά, όπως άζωτο και ότι τα νιτρικά άλατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χημικά λιπάσματα. Μέχρι τότε πιστεύονταν ότι τα φυτά για να αναπτυχθούν χρειαζόταν μόνο νερό και οργανικά συστατικά.

Ο Pasteur με τη μελέτη του στα βακτήρια αποδεικνύει ότι οι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες και διαψεύδει οριστικά τη θεωρία της αυθόρμητης γενέσεως (spontaneous generation).

Χρησιμοποιούμε cookies που μας επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στην ιστοσελίδα μας.
Κάνοντας κλικ στο "Συμφωνώ" ή συνεχίζοντας να χρησιμοποιείται την ιστοσελίδα bioximikos.gr συμφωνείτε με τη χρήση cookies.