Τα πεύκα κάποτε συναντούνταν μόνο στη Νέα Καληδονία, ένα τροπικό αρχιπέλαγος στον Ειρηνικό ωκεανό. Μέσα από την καλλιέργεια, σήμερα τα συναντούμε σε όλο τον κόσμο και σε εύκρατα κλίματα.
Ο βοτανολόγος Matt Ritter από το California Polytechnic State University παρατήρησε ότι τα πεύκα στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη, είχαν όλα την τάση να κλίνουν προς τον Νότο. Συνάδελφοί του από την Αυστραλία τον ενημέρωσαν ότι εκεί τα πεύκα έγερναν προς το Βορρά.
Η παρατήρηση αυτή ότι στο βόρειο ημισφαίριο γέρνουν προς τον Νότο και στο νότιο ημισφαίριο γέρνουν προς τον Βορρά, έκανε τους επιστήμονες να θέλουν να το ψάξουν περισσότερο. Μελέτησαν 256 πεύκα στις πέντε ηπείρους, από 18 τοποθεσίες σε γεωγραφικό πλάτος 7 έως 35° βόρεια και 12 έως 42° νότια. Κατέγραψαν το ύψος κάθε δέντρου, τη διάμετρο του κορμού, καθώς και την κατεύθυνση και το μέγεθος της κλίσης. Παρατήρησαν ότι ήταν πολύ σταθερά στο μοτίβο ανάπτυξής τους και υπολόγισαν ότι η κλίση τους είναι κατά μέσο όρο 8.05 μοίρες. Μάλιστα παρατήρησαν ότι τα πεύκα που απείχαν περισσότερο από τον ισημερινό είχαν μεγαλύτερη κλίση.
Πολλά δέντρα και λουλούδια έχουν την τάση να γέρνουν προς την πηγή του φωτός, με το φαινόμενο αυτό να λέγεται φωτοτροπισμός. Διαφέρει όμως, από την άλλη ικανότητά τους που τα βοηθά να στέκονται και να μεγαλώνουν προς πάνω, τον γεωτροπισμό, ένα μηχανισμό που λειτουργεί σε μοριακό επίπεδο και ανταποκρίνεται στα γεωτροπικά ερεθίσματα, με τις ρίζες να παρουσιάζουν θετικό γεωτροπισμό και τους βλαστούς αρνητικό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν ένα δέντρο στα πρώτα χρόνια της ζωής του έχει μια κάποια κλίση όταν αναπτύσσεται, καθώς ωριμάζει διορθώνει την ασσυμετρία και μεγαλώνει προς τα πάνω. Εκτός φυσικά αν υπάρχει κάποιος άλλος περιβαλλοντικός παράγοντας που να το εμποδίσει, όπως οι πολλοί δυνατοί άνεμοι ή κάποιο φυσικό εμπόδιο.
Για κάποιο λόγο, το πεύκο του είδους Araucaria columnaris είναι το μοναδικό που αναπτύσσεται με κλίση. Άλλα είδη του γένους Araucaria από τη Νέα Καληδονία δεν παρουσιάζουν κλίση σε οποιοδήποτε μέρους του κόσμου και να αναπτυχθούν.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα πεύκα Araucaria columnaris έχουν μια γενετική ικανότητα που τους επιτρέπει να γέρνουν σε γεωγραφικά πλάτη εκτός του φυσικού τους εύρους, για να συλλέξουν περισσότερο φως από τον Ήλιο. Ενδεχομένως κάποιο ρόλο να παίζουν η βαρύτητα και το μαγνητικό πεδίο της Γης.