Η Barry Callebaut, η μεγαλύτερη βιομηχανία κακάου ανακοίνωσε στη Σαγκάη στις 5 Σεπτεμβρίου 2017, τη δημιουργία της κόκκινης σοκολάτας.

Πάνε 80 χρόνια από τότε που η Nestle ξεκίνησε να φτιάχνει τη λευκή σοκολάτα. Μετά από τόσα χρόνια η Barry Callebaut φέρνει ένα νέο φυσικό χρώμα για τη σοκολάτα. Είναι ροζ, αν και η εταιρεία τη σύστησε ως την κόκκινη σοκολάτα (ruby chocolate) και έχει τη φρουτώδη γεύση του βατόμουρου, ξινή αλλά και γλυκιά μαζί.

Όσο παράξενο και αν ακούγεται η αγορά σοκολάτας έχει σημειώσει πτώση και η νέα άφιξη αναμένεται να ταράξει τα νερά και να τραβήξει και πάλι το ενδιαφέρον, ιδίως στις εορταστικές περιόδους, που έρχονται.

Η νέα αυτή σοκολάτα προέρχεται από ένα ειδικό τύπο κόκκου κακάου και χρειάστηκε μια δεκαετία μελέτης και παραγωγής, καθώς, η σοκολάτα έχει πολύ πολύπλοκη δομή και είναι πάντα πρόκληση η διατήρηση της υφής και της γεύσης της.

Οι συγκεκριμένοι κόκκοι κακάου που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της κόκκινης σοκολάτας προέρχονται από την Ακτή Ελεφαντοστού, το Εκουαδόρ και τη Βραζιλία. Το ιδιαίτερο χρώμα προκύπτει από τη σκόνη που βγαίνει από την επεξεργασία τους. Δεν προστίθεται απολύτως καμία χρωστική.

Ίσως αν οι γεωργοί στραφούν στην καλλιέργεια των συγκεκριμένων κόκκων κακάου, να αποκομίσουν καλύτερα κέρδη από την πώληση, τη στιγμή που οι τιμές στην Ακτή Ελεφαντοστού έχουν πέσει κατά 30% λόγω μεγάλου πλεονάσματος σε άλλους κοινούς τύπους κόκκων κακάου.