Είναι σχεδιαστικά μοναδικές καθώς μιμούνται τη μηχανική ενός πουλιού και μπορούν να αλλάξουν την παραγωγή ενέργειας τόσο σε μικρή όσο και σε μεγάλη κλίμακα.

Tyer Wind

Το πρωτότυπο σχεδιάστηκε από μία startup με έδρα την Τυνησία. Μιμείται τις μηχανικές κινήσεις που κάνει το πουλί κολιμπρί με το φτερούγισμά του. Το κολιμπρί είναι από τα πιο αποδοτικά πουλιά σε ενέργεια στο πέταγμά τους, ακόμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κατάφερε να μιμηθεί με τόσο αποδοτικό τρόπο τη μηχανική κίνηση του φτερουγίσματος του κολιμπρί.

Αυτές οι ανεμογεννήτριες διαφέρουν από τις γνωστές στις οποίες ο άνεμος περιστρέφει τα πτερύγια τους, τα οποία με τη σειρά τους περιστρέφουν ένα μοτέρ το οποίο παράγει ρεύμα. Στα νέα πρωτότυπα η ενέργεια παράγεται όχι από μια κυκλική κίνηση αλλά από ένα μοτίβο οκτώ κινήσεων που είναι το ίδιο με αυτό που κάνουν τα φτερά του κολιμπρί και μάλιστα παράγει ενέργεια τόσο κατά την ανοδική όσο και κατά την καθοδική κίνηση του φτερουγίσματος. 

Ενώ είναι πιο αποδοτικό και πιο αεροδυναμικό από τους ρότορες. Το εκπέτασμά της είναι περίπου 3,5 μέτρα και με δυνατό άνεμο παράγει μέγιστη δύναμη 450 RPM.

Μάλιστα είναι σχεδιασμένο τόσο για μικρής κλίμακας συστήματα παραγωγής ενέργειας όσο και για μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Έτσι ανοίγει νέους ορίζοντες για το πώς θα μπορούσαμε να παράγουμε ενέργεια.

Επίσης η ομάδα που την αναπτύσσει έχει ονομάσει την τεχνολογία αυτή 3D Aouinian Kinematics και φιλοδοξεί να την εφαρμόσει σε μηχανικές αντλίες, κινητήρες εσωτερικής καύσεως και σε θαλάσσια συστήματα πρόωσης.

Η εταιρία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη την ηλεκτρική απόδοση της συσκευής σε σχέση με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες καθώς το πρωτότυπο είναι στα πρώτα στάδια των δοκιμών. Στη σελίδα της εταιρίας υπάρχει αρκετό υλικό και σχηματικές αναπαραστάσεις της ανεμογεννήτριας. 

--

Πηγές:

Tyer Wind tyerwind.com

Tyer Wind. Technical Data Sheet tyerwind.com