Διαβάστε μερικά από τα οφέλη που προσφέρουν τα μήλα στην υγεία μας.

#1 Μειώνουν τη χοληστερίνη

Ένα μεσαίου μεγέθους μήλο περιέχει περίπου 4gr φυτικών ινών. Μερικές είναι σε μορφή πηκτίνης, ένας τύπος διαλυτής ίνας που έχει συνδεθεί με μείωση των επίπεδων της LDL ή «κακής» χοληστερίνης. Αυτό συμβαίνει γιατί εμποδίζει την απορρόφηση της χοληστερίνης, βοηθώντας τον οργανισμό να τη χρησιμοποιήσει αντί να την αποθηκεύσει.

#2 Σας χορταίνουν

Τα πλούσια σε φυτικές ίνες μήλα σας βοηθάνε να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να σας κοστίζει πολλές θερμίδες, υπάρχουν περίπου 95kcal σε ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνέψει τις πολύπλοκες φυτικές ίνες από ό,τι τις πιο απλές ουσίες όπως τη ζάχαρη ή τα επεξεργασμένα δημητριακά.

Οτιδήποτε με τουλάχιστον 3gr ινών είναι μια καλή θρεπτική πηγή. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν περίπου 25 έως 40 gr την ημέρα.

#3 Σας κρατάνε κομψούς

Ένα συστατικό της φλούδας των μήλων (η οποία έχει και το μεγαλύτερο μέρος φυτικών ινών) είναι το ουρσολικό οξύ, το οποίο συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας. Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύει τις καύσεις των θερμίδων και αυξάνει τη μυϊκή μάζα και τον καφέ λιπώδη ιστό.

#4 Προλαμβάνουν αναπνευστικά προβλήματα

Πέντε ή περισσότερα μήλα την εβδομάδα (λιγότερο από ένα μήλο την ημέρα!) έχουν συνδεθεί με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων, πιθανόν εξαιτίας ενός αντιοξειδωτικού που ονομάζεται κουερσετίνη και βρίσκεται στη φλούδα των μήλων (καθώς και σε κρεμμύδια και ντομάτες).

Και τα οφέλη δε σταματούν εδώ: Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που τρώνε άφθονα μήλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα παιδιά τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα.

#5 Καταπολεμούν το κρυολόγημα

Tα μήλα θεωρούνται μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα μεσαίου μεγέθους φρούτο περιέχει πάνω από 8 mg, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 14% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.

#6 Ενδέχεται να βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου

Το 2004, μια γαλλική έρευνα διαπίστωσε ότι μια χημική ουσία στα μήλα βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Και το 2007, μια μελέτη από το Cornell διαπίστωσε επιπλέον ενώσεις, που ονομάζονται τριτερπενοειδή, τα οποία φαίνεται να πολεμούν εναντίον του καρκίνου ήπατος, του παχέος εντέρου και του μαστού.

#7 Μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Τα μήλα, καθώς και τα αχλάδια και τα βατόμουρα, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη, λόγω μιας κατηγορίας αντιοξειδωτικών, τις ανθοκυανίνες 2, οι οποίες δίνουν και το κόκκινο, μωβ και μπλε χρώμα στα φρούτα και τα λαχανικά.

#8 Ενισχύουν τον εγκέφαλο

Τα φρούτα έχουν συνδεθεί με αύξηση της παραγωγής της ακετυλοχολίνης, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής, έτσι τα μήλα μπορεί να βοηθούν στη μνήμη και να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου του Alzheimer.

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να έχει παρόμοια αποτελέσματα, οπότε τα μήλα, δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα πλούσια σε κουερσετίνη, είναι ένα καλό πακέτο!

--

Πηγές:

11 foods that lower cholesterol health.harvard.edu

Apples Good for Your Heart webmd.com

Rough Up Your Diet  nih.gov

Trumbo, P., Schlicker, S., Yates, A. A., & Poos, M. (2002). Dietary reference intakes for energy, carbohydrate, fiber, fat, fatty acids, cholesterol, protein and amino acids. Journal of the American Dietetic Association, 102(11), 1621-1630.

Kunkel, S. D., Elmore, C. J., Bongers, K. S., Ebert, S. M., Fox, D. K., Dyle, M. C., ... & Adams, C. M. (2012). Ursolic acid increases skeletal muscle and brown fat and decreases diet-induced obesity, glucose intolerance and fatty liver disease. PloS one, 7(6), e39332.

Willers, S. M., Devereux, G., Craig, L. C. A., McNeill, G., Wijga, A. H., El-Magd, W. A., ... & Seaton, A. (2007). Maternal food consumption during pregnancy and asthma, respiratory and atopic symptoms in 5-year-old children. Thorax, 62(9), 773-779.

An apple peel a day might keep cancer at bay, Cornell food science study finds cornell.edu

Wedick, N. M., Pan, A., Cassidy, A., Rimm, E. B., Sampson, L., Rosner, B., ... & van Dam, R. M. (2012). Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women. The American journal of clinical nutrition, ajcn-028894.

nutritiondata.self.com