Οι συχνές ασκήσεις yoga για τους μύες του προσώπου φαίνεται ότι σβήνουν τα σημάδια του χρόνου.

yoga προσώπου

Σε μια μικρή έρευνα ανάμεσα σε 27 γυναίκες 40-65 ετών οι ερευνητές τους έδειξαν πως να κάνουν 32 ασκήσεις στο πρόσωπό τους, όπως να χαμογελούν και να ρουφούν τα μάγουλά τους για 30 λεπτά κάθε μέρα και για διάστημα 8 εβδομάδων.

Μετά την 9η εβδομάδα, μείωσαν τη συχνότητα των ασκήσεων ανά 2 ημέρες (κάπου 3-4 φορές την εβδομάδα) και συνέχισαν αυτό το πρόγραμμα για άλλες 20 εβδομάδες.'

Στις 20 εβδομάδες γιατροί εκτίμησαν με μια συγκεκριμένη μέθοδο την εμφάνιση του προσώπου και του λαιμού. Οι συμμετέχουσες είχαν αυξήσει τον όγκο του προσώπου τους, που χάνεται λόγω της γήρανσης και έδειχναν μέχρι και 3 χρόνια νεότερες.

Οι πιο αποτελεσματικές ασκήσεις ήταν αυτές που δούλευαν τους μύες των μάγουλων, (σούφρωμα & πίεση), καθώς φαίνεται πως προκαλούν "υπερτροφία" στα μάγουλα και οι μύες εκεί δυναμώνουν κάνοντάς τα να δείχνουν πιο γεμάτα και σφιχτά.

Η έρευνα ήταν μικρή και πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες για να απαντήσουν ερωτήματα, όπως ποιες ασκήσεις είναι ωφέλιμες και ποιες όχι. Κάποιες από τις ασκήσεις, όπως οι συνοφρύωση, μπορεί να αναπτύξει δύο βαθιές κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα μάτια (το γνωστό ως "11s") και αυτές που περιλαμβάνουν χαμόγελο μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση του "ποδιού της χήνας", ανάμεσα στα μάτια πολύ πιο σύντομα. Ακόμη οι ερευνητές δεν έχουν διευκρινίσει ακόμη αν αυτές οι ασκήσεις ενός λεπτού δεν έχουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα και τελικά προκαλούν βαθύτερες ρυτίδες.

 

--

Πηγή:

Murad Alam, Anne J. Walter, Amelia Geisler, Wanjarus Roongpisuthipong, Gary Sikorski, Rebecca Tung, Emily Poon. Association of Facial Exercise With the Appearance of Aging. JAMA Dermatol. Published online January 03, 2018. doi:10.1001/jamadermatol.2017.5142