Ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για να πολεμήσουν την κακοσμία του σώματος από τον ιδρώτα.

αποσμητικό

Ο ιδρώτας που εκκρίνει το σώμα μας είναι άοσμος, γιατί όμως μυρίζει τόσο άσχημα στις μασχάλες;

Πώς εκκρίνεται ο ιδρώτας

Ο ιδρώτας εκκρίνεται από 2 τύπους ιδρωτοποιών αδένων στο δέρμα μας:

- Τους μεροκρινείς (γνωστοί και ως εκκρινείς) αδένες, που βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια του δέρματος και παράγουν ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης για να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος. Αυτός ιδρώτας δε μυρίζει.

- Τους αποκρινείς αδένες, που βρίσκονται σε περιοχές του σώματος με μεγάλη συγκέντρωση τριχοθυλακίων, όπως η μασχάλη και η περιοχή των γεννητικών οργάνων. Παράγουν ιδρώτα που περιέχει πολύπλοκα μόρια και πρωτεΐνες, που είναι άοσμα, αλλά η  βακτηριακή χλωρίδα στις μασχάλες τα αποσυνθέτει παράγοντας αμμωνία και δύσοσμα πτητικά οξέα που δίνουν τη χαρακτηριστική έντονη δυσοσμία στον ιδρώτα.

Αποσμητικό ή αντιιδρωτικό

Τα αποσμητικά χρησιμοποιούν άρωμα για να καλύψουν τη μυρωδιά, μαζί με αιθανόλη ή κάποιον άλλο αντιβακτηριδιακό παράγοντα για να σκοτώσουν τα βακτήρια.

Τα αντιιδρωτικά περιέχουν χλωριούχο αργίλιο το οποίο μειώνει την ποσότητα του ιδρώτα που εκκρίνεται, μπλοκάροντας προσωρινά τους πόρους των ιδρωτοποιών αδένων στην επιφάνεια του δέρματος.

Η χημική ένωση κλειδί για τη διαδικασία παραγωγής των κακοσμιών είναι η πτητική θειόλη, 3-methyl-3-sulfanylhexan-1-ol (3M3SH) που παράγεται στη μασχάλη ως αποτέλεσμα της βακτηριακής δραστηριότητας.

Τα βακτήρια Staphylococus hominis αναγνωρίζουν και μεταφέρουν στο κυτταρόπλασμά τους το άοσμο διπεπτίδιο S-Cys-Gly-3M3SH που εκκρίνει το σώμα μας με τον ιδρώτα, και το διασπούν σε 3M3SH και το απελευθερώνουν στο περιβάλλον, δηλαδή στη μασχάλη.

Οι ερευνητές αναγνώρισαν τη δομή και τη βιοχημική βάση μεταφοράς της S-Cys-Gly-3M3SH και προτείνουν να παρασκευαστεί ένα πιο στοχευμένο αποσμητικό που να παρεμποδίζει τη μεταφορά της τελικής ένωσης 3M3SH από το κυτταρόπλασμα των βακτηρίων.

 

Μέχρι τότε, πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να πολεμήσετε την κακοσμία του ιδρώτα:

  1. Κάντε κάθε μέρα μπάνιο.
  2. Χρησιμοποιείτε αντιβακτηριδιακό σαπούνι για τις μασχάλες.
  3. Ξυρίστε τις τρίχες στις μασχάλες, ώστε ο ιδρώτας να εξατμίζεται ταχύτερα.
  4. Να φοράτε καθαρά ρούχα, φτιαγμένα από φυσικές ίνες, όπως τα βαμβακερά, που αφήνουν το δέρμα να αναπνέει.

 

--

Πηγές:

  1. Minhas, G. S., Bawdon, D., Herman, R., Rudden, M., Stone, A. P., James, A. G., ... & Newstead, S. (2018). Structural basis of malodour precursor transport in the human axilla. eLife7, e34995.
  2. Hall, J. E. (2015). Guyton and Hall textbook of medical physiology e-Book. Elsevier Health Sciences.
  3. Taylor, D., Daulby, A., Grimshaw, S., James, G., Mercer, J., & Vaziri, S. (2003). Characterization of the microflora of the human axilla. International journal of cosmetic science25(3), 137-145.
  4. Bovell, D. (2015). The human eccrine sweat gland: structure, function and disorders. Journal of Local and Global Health Science, 5.