Πώς μερικοί άνθρωποι δείχνουν μικρότεροι από την ηλικία τους και άλλοι ίσως και να την παραδείχνουν..

γονίδιο ηλικία

Δεν κάνουν κάτι ξεχωριστό, αλλά είναι και θέμα γενετικής τύχης.

Ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το MC1R (Melanocortin 1 receptor), αναγνωρίστηκε ότι παίζει τεράστιο ρόλο στο πόσο "μεγάλοι" φαινόμαστε.

Το γονίδιο ήταν ήδη γνωστό καθώς ήταν υπεύθυνο για τα κόκκινα μαλλιά και τη χλωμή όψη της επιδερμίδας. Τώρα αποκαλύφθηκε ότι παραλλαγές στην αλληλουχία DNA του γονιδίου, οι λεγόμενοι πολυμορφισμοί, είναι αυτοί που μας κάνουν να μοιάζουμε 2 χρόνια μικρότεροι ή μεγαλύτεροι από την ηλικία μας.

Η ερευνητική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη, μελέτησε τους γενετικούς πολυμορφισμούς περισσότερων από 2.600 ηλικιωμένων Δανών και τους σύγκρινε με την εξωτερική τους εικόνα. Βρήκαν ότι το MC1R σχετίζεται με τα σημάδια της ηλικίας, όπως η ρυτίδωση.

Και είναι λογικό αφού το γονίδιο εκτός από τα μαλλιά και το δέρμα, σχετίζεται και με τη φλεγμονή και την επιδιόρθωση των βλαβών του DNA, που επίσης παίζουν ρόλο στην εμφάνισή μας.

Φυσικά, τα γονίδια δεν είναι ο μόνος παράγοντας που καθορίζει το πόσο γρήγορα ή αργά γερνάμε αλλά και ο τρόπος ζωής μας.

 

--

Πηγές:

η εικόνα ανήκει στο: mnhealthnet.com

  1. Liu, F., Hamer, M. A., Deelen, J., Lall, J. S., Jacobs, L., van Heemst, D., ... & Zeng, C. (2016). The MC1R Gene and Youthful Looks. Current Biology.
Σχετικοί όροι:
1944. Το πείραμα Avery–MacLeod–McCarty