Η τακτική κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα μαλλιά σας υγιή και δυνατά. Βοηθάει τα μαλλιά να μακρύνουν, αλλά έχει και οφέλη για την υγεία.

μαλλιά

Γιαούρτι και Μαλλιά

Το πλεονέκτημα του γιαουρτιού, όσον αφορά τα μαλλιά σας, είναι η περιεκτικότητα του σε πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών, καθώς και των εσωτερικών οργάνων. Αν δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, το σώμα σας θα φροντίσει όση πρωτεΐνη έχει διαθέσιμη να την παρέχει στη λειτουργία των οργάνων σας, αφήνοντας τα μαλλιά σας σε δεύτερη μοίρα. Προσθέτοντας περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σας δίνεται τη δυνατότητα στο σώμα σας να χρησιμοποιήσει κάποια από τα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη των μαλλιών και των νυχιών.

Ωστόσο, αν ήδη τρώτε αρκετή πρωτεΐνη, προσθέτοντας περισσότερη στη διατροφή σας πιθανόν δεν θα έχει καμία σημαντική επίδραση στα μαλλιά σας.

Ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης

Οι γυναίκες 14 ετών και άνω πρέπει να τρώνε τουλάχιστον 46gr πρωτεΐνης την ημέρα.

Τα αγόρια μεταξύ 14-18 ετών θα πρέπει να τρώνε τουλάχιστον 52gr και οι άντρες 18 ετών και άνω χρειάζονται τουλάχιστον 56gr πρωτεΐνης ανά ημέρα.

Επιλογή γιαουρτιού

Όλα τα γιαούρτια περιέχουν κάποια ποσότητα πρωτεΐνης, αλλά δεν είναι όλα τα γιαούρτια ισάξια. Να διαβάζετε πάντα την διατροφική ετικέτα πριν το αγοράσετε.

Ένα γιαουρτάκι (220gr) περιέχει περίπου 8-9gr πρωτεΐνης, αλλά μπορεί επίσης να περιέχει 200 ή περισσότερες θερμίδες. Αποφύγετε γιαούρτια από υποκατάστατα λακτόζης, όπως αμύγδαλο ή γάλα καρύδας, εκτός και αν έχετε δυσανεξία στο γάλα αγελάδας, δεδομένου ότι τείνουν να έχουν πολύ λιγότερη πρωτεΐνη.

Το ελληνικό γιαούρτι είναι η καλύτερη επιλογή: ορισμένες μάρκες περιέχουν μέχρι και 20gr πρωτεΐνης ανά κεσεδάκι (170-220γρ).

 

--

Πηγές:

Centers for Disease Control and Prevention: Protein

New York University Langone Medical Center: Yogurt: The Original Health Food

Los Angeles Times. High-protein Greek Yogurt Gains in Popularity. Elena Conis