Ο Bob Dylan είναι ο πρώτος μουσικός που του απονέμεται το Nobel Λογοτεχνίας (2016) και μπράβο του! Όμως έχει και ένα άλλο επίτευγμα.

Bob Dylan

Η πρώτη αναφορά έγινε σε ένα paper του 1970, όμως από το 1990 και έπειτα οι αναφορές σε στίχους του έχουν αυξηθεί εκθετικά. Αν και τα ίδια τα άρθρα στα οποία υπάρχουν οι στίχοι δεν τράβηξαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.

Υπάρχουν συνολικά 213 αναφορές. Πιο συχνά αναφέρονται στίχοι από τα τραγούδια "The Times They Are a-Changin'" με 135 αναφορές και "Blowin' in the Wind" με 36 αναφορές.

Πίσω από αυτό κρύβεται, όχι κάποιος μυστικός συμβολισμός, αλλά ένα στοίχημα μιας ομάδας ερευνητών από το Karolinska Institute της Σουηδίας, οι οποίοι έβαζαν για χρόνια κρυφά στα άρθρα τους τους στίχους.

Δεν είναι όλες οι αναφορές μέρος του στοιχήματος. Και στους ερευνητές από τις Η.Π.Α. αρέσει ο Bob Dylan. Ενώ σε κάποια άρθρα έκαναν και λογοπαίγνια, όπως "Like a rolling histone" και "Knockin' on pollen's door".

Ο λόγος που αυξήθηκαν οι αναφορές στη δεκαετία του '90 είναι ίσως γιατί οι μαθητές του '60 που άκουγαν τα τραγούδια του έφθασαν να είναι διδάκτορες το '90.

Η εκτίμηση φαίνεται ότι είναι αμοιβαία και από την πλευρά του Bob Dylan αφού στο τραγούδι του "Don't Fall Apart on Me Tonight," λέει "I wish I'd been a doctor...".

 

--

Πηγές:

Nobel Prizes 2016 nobelprize.org

Gornitzki, C., Larsson, A., & Fadeel, B. (2015). Freewheelin’scientists: citing Bob Dylan in the biomedical literature. BMJ, 351, h6505.