Τι αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στον επιστημονικό χώρο, σύμφωνα με το περιοδικό Nature, το 2015.

CERN

Τι αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στον επιστημονικό χώρο, σύμφωνα με το περιοδικό Nature, το 2015.

Ο Επιταχυντής Αδρονίων

Μετά από 2 χρόνια διακοπής, Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (Large Hadron Collider, LHC) θα λειτουργήσει και πάλι του από τον Μάρτιο με σχεδόν διπλάσια ισχύ, 13 τρισεκατομμύρια ηλεκτονιοβολτ.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν έτσι να γεμίσουν τα κενά που έχουμε στο Καθιερωμένο Μοντέλο της Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων. Η θεωρία της υπερσυμμετρίας πιθανώς να χάσει κι άλλο έδαφος, αν δεν βρεθούν στοιχεία ύπαρξης πολλών σωματιδίων που προβλέπει

Καταπολέμηση του Ebola

Οι επιστήμονες ελπίζουν να καταστείλουν την επιδημία στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε, παίρνοντας καλύτερα μέτρα προστασίας, με ταχύτερη διάγνωση και απομόνωση ασθενών. Ενώ θα ξεκινήσουν και οι δοκιμές νέων εμβολίων, τα αποτελέσματα των οποίων θα τα δούμε τον Ιούνιο. Κάποια φάρμακα είναι ήδη σε δοκιμαστικό στάδιο, μαζί με θεραπείες που βασίζονται σε αντισώματα από το αίμα ανθρώπων που κατάφεραν να επιζήσουν από τον ιό.

Νέα γενιά φαρμάκων κατά της χοληστερίνης

Τα νέα φάρμακα θα μειώνουν την λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), στοχεύοντας την πρωτεΐνη PCSK9 και αναμένεται να εγκριθούν το καλοκαίρι του 2015.

Πώς εξελίχθηκε ο άνθρωπος

Οι παλαιοντολόγοι ελπίζουν αν αλληλουχίσουν όλο το γονιδίωμα του 400.000 ετών ανθρώπου που βρέθηκε στη σπηλιά Sima de Los Huesos στη Βόρεια Ισπανία. Έτσι θα μπορέσουν να μελετήσουν την εξελικτική σχέση ανάμεσα στους Νεάντερνταλ και τους Ντενισόβαν και πως αυτοί οι μακρινοί συγγενείς διασταυρώθηκαν.

Εξερεύνηση των νάνων πλανήτων

Αφού κατακτήσαμε τους κομήτες σειρά έχουν οι νάνοι πλανήτες. Ο ανιχνευτής Dawn της NASA αναμένεται να φτάσει στον πρωτοπλανήτη Ceres τον Μάρτιο, που πιστεύεται ότι συγκρατεί παγωμένο νερό κάτω από την επιφάνειά του.

 

Επίσης η συζήτηση για τη βελτίωση του κλίματος φαίνεται ότι θα γίνει πιο ουσιαστική, αφού οι δύο χώρες με τη μεγαλύτερα ποσά εκπομπών άνθρακα, οι Η.Π.Α. και η Κίνα έχουν ήδη πάρει μέτρα για τη μείωση των αέριων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

 

Περιμένουμε ένα 2015 με νέες εκπλήξεις αλλά και νέα ερωτήματα...

Καλή χρονιά!

 

--

Πηγές:

η εικόνα του CERN ανήκει στο cryhavok.org

Nature 517, 10–11 (01 January 2015) doi:10.1038/517010a