Μπορούν τα κοκτέιλ, η μπύρα ή το κρασί να θεωρηθούν έργα τέχνης; Η εταιρία BevShots λέει ναι. Δείτε μερικές από τις πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες των αγαπημένων σας ποτών.

bevshots
Bourbon

bevshots Bourbon

Tequila New Horiz

bevshots Tequila New Horiz

Κρασί Ροζέ

bevshots WineRose

German Dunkel Lager

bevshots German Dunkel Lager

Μπύρα Belgian Lambic

bevshots Beer Belgian Lambic

Cola

Cola

Vodka

bevshots Vodka

 

> Δείτε εδώ περισσότερες φωτογραφίες

Όταν κοιτάζετε μια φωτογραφία, μπορεί να φανεί σαν να βλέπετε τη μοριακή δομή του ποτού. Δεν συμβαίνει όμως αυτό. Στην πραγματικότητα, Ο Michael W. Davidson παρήγαγε τις εικόνες φωτογραφίζοντας κρυστάλλους ποτού με ένα οπτικό μικροσκόπιο εξοπλισμένο με μια κάμερα και δύο πολωτικά φίλτρα.

Σταγόνες ποτού αφήνονται να στεγνώσουν στην αντικειμενοφόρο πλάκα και στη συνεχεία τοποθετούνται στο μικροσκόπιο όπου λαμβάνεται η φωτογραφία. Χρειάζονται συνήθως περίπου τέσσερις εβδομάδες για να στεγνώσει εντελώς το αλκοόλ σε ένα αεροστεγές δοχείο, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειάζονται και τρεις μήνες.

Το μικροσκόπιο που χρησιμοποίησε ο Davidson για να καταγράψει τους κρυστάλλους διάφορων ποτών είχε δύο πολωτικά φίλτρα, ένα ακριβώς πριν η πηγή φωτός χτυπήσει το δείγμα και ένα άλλο, στραμμένο 90 μοίρες αμέσως μετά το δείγμα. Το φως που διέρχεται από τους κρυστάλλους διαθλάται, όπως και σε ένα πρίσμα, παράγοντας τα ζωντανά χρώματα και σχήματα που φαίνονται στις εικόνες. Οτιδήποτε όμως δεν είναι κρύσταλλος, φαίνεται εντελώς μαύρο. Σε μια εικόνα τεκίλας, για παράδειγμα, οι ακανόνιστες άκρες των κρυστάλλων κάνουν έντονη αντίθεση στο μαύρο φόντο.

Για τη φωτογράφιση χρησιμοποίησαν μια φωτογραφική μηχανή 35mm.

Για μερικά ποτά, όπως ένα piña colada ή μια μαργαρίτα, με άλλα συστατικά εκτός από την καθαρή αλκοόλη, η διαδικασία κρυστάλλωσης ήταν αρκετά απλή, επειδή η παρουσία διαφόρων άλλων προσμείξεων (όπως ζάχαρη ή αλάτι) βοηθάνε να σχηματιστούν οι κρύσταλλοι. Όμως ποτά, όπως το ουίσκι ή τη βότκα, η διαδικασία κρυστάλλωσης είναι αρκετά δύσκολη. Ανάλογα με το πόσο απαιτητική είναι η κρυσταλλοποίηση του ποτού, η λήψη των κρυστάλλων στην κάμερα μπορεί να διαρκέσει από τέσσερις εβδομάδες έως έξι μήνες.

Η δημιουργία της BevShots

Τη δεκαετία του 1990 ο επιστήμονας Michael W. Davidson χρησιμοποίησε σε νέες τεχνικές στο εργαστήριό του στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (FSU) για να φωτογραφήσει αλκοολούχα ποτά υπό πολωμένο φως. Το έργο ήταν μια επέκταση της δουλειάς του στην κρυσταλλοποίηση και τη μικροσκοπία. Οι εικόνες που προέκυψαν παρουσίαζαν όμορφες αφηρημένες απεικονίσεις. Αρχικά, ο Davidson συνεργάστηκε με μια εταιρεία με γραβάτες, όπου πουλούσαν γραβάτες με θέμα "Η συλλογή κοκτέιλ".

Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, ο Lester Hutt, ο οποίος έχει επιστημονικό υπόβαθρο, εργαζόταν ως σύμβουλος στο Florida State University και εντόπιζε επιστημονικά έργα που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε επιτυχημένες επιχειρήσεις. Τότε συνάντησε το έργο του Michael Davidson και αποφάσισε να ιδρύσει τη BevShots για να φέρει αυτό το μοναδικό συνδυασμό τέχνης και επιστήμης στον υπόλοιπο κόσμο. Από τότε, η BevShots έχει αναπτύξει μια σειρά προϊόντων με έργα του Davidson.

Κάθε ποτό σχηματίζει μοναδικούς κρυστάλλους. «Οι άνθρωποι λένε ότι αυτό είναι απλά «cool»», λέει ο Hutt. «Προσπαθούσα να βρω έναν άλλο τρόπο να το εξηγήσω, αλλά το «cool» είναι ειλικρινά η καλύτερη λέξη για να περιγράψω αυτές τις φωτογραφίες».