Το σκόρδο αφήνει τα δυσάρεστα σημάδια του στην αναπνοή μας ακόμη και μια μέρα μετά. Γιατί;

σκόρδο

Το σκόρδο αφήνει τα δυσάρεστα σημάδια του στην αναπνοή μας γιατί καθώς το κόβουμε κομματάκια ή το συνθλίβουμε για να το μαγειρέψουμε απελευθερώνει τέσσερις πτητικές ενώσεις θείου στις οποίες το οσφρητικό μας σύστημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. 

Την πιο έντονη αίσθηση, την αφήνει το μεθυλοσουλφιδικό αλλύλιο (allyl methyl sulfide), που μεταβολίζεται πιο αργά από τα υπόλοιπα συστατικά και παραμένει η μεγάλη συγκέντρωσή του στο σώμα για περισσότερες ώρες.

Μετά την κατάποση του σκόρδου, οι ενώσεις απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια εξατμίζονται ενώ περνούν από τους πνεύμονες. Και έτσι καταλήγουμε με αυτή τη δυσάρεστη αναπνοή.

Μάλιστα, δεν επηρεάζεται μόνο η οσμή αλλά και ο ιδρώτας, αφού οι πτητικές ενώσεις εκκρίνονται από τους πόρους. Όπως συμβαίνει και με τα δυνατά μπαχαρικά και άλλα φυτά με βολβό του γένους allium (όπως το σκόρδο, το κρεμμύδι, το πράσο) που είναι πτητικά και μεταβολίζονται αργά.

Τι να κάνετε για να μετριάσετε την ένταση και τη διάρκεια της οσμής του σκόρδου

Αφού φάτε σκόρδο, μασουλήστε ένα μήλο ή φρέσκια μέντα. Οι πολυφαινολικές ενώσεις και των δύο εξουδετερώνουν τις πτητικές του σκόρδου.

Επίσης βοηθά αν μαζί με το γεύμα φάτε μαϊντανό ή πιείτε γάλα, πράσινο τσάι ή χυμό λεμονιού.

Το βούρτσισμα των δοντιών, τέλος, διώχνει και τα μικρά υπολείμματα που μπορεί να παραμένουν ανάμεσα στα δόντια.

 

--

Πηγές:

  1. Munch, R., & Barringer, S. A. (2014). Deodorization of garlic breath volatiles by food and food components. Journal of food science, 79(4).
  2. Lawson, L. D., & Wang, Z. J. (2005). Allicin and allicin-derived garlic compounds increase breath acetone through allyl methyl sulfide: use in measuring allicin bioavailability. Journal of agricultural and food chemistry, 53(6), 1974-1983.